Nationalparker

Her en kort beskrivelse af de mest berømte af Kenyas nationalparker - og dem vi oftest besøger på vore safariture.

 

Masai Mara
Tænker man på savannerne og de rigtige store flokke af savannevildt må valget falde på Masai Mara – det er nemlig Kenyas mest dyrerige område. Masai Mara er i princippet også den nordlige del af Tanzanias legendariske Serengeti-slette. Dette er Østafrika, som vi kender det fra safarifilmene: på den åbne savanne græsser store flokke af zebraer, Kongoni, topi og gnuer, mens mange mindre antilopearter - især Thompson's og Grant’s Gazeller samt impalaer gør dem selskab. Småflokke af vortesvin ses. Det er her chancerne for løver er størst, for de tiltrækkes, ligesom hyæner og sjakaler af de mange græsædende dyr. Det kan være en god ide at se efter kredsende gribbeflokke, for de er nemlig et signal om, at et ådsel ligger til fri disposition - hvis da ikke løverne er i gang med et festmåltid. Hundreder af nye fuglearter ser vi her. Ved et ådsel samles gribbene med den enorme Øregrib som "forskærer" og Rüppels, hvidryggede og hvidhovede gribbe ventende.

Strudse spankulerer adstadigt omkring, og i kalkunstørrelse er flere arter af trapper. Farvestrålende Ellekrager imponerer mens en grå, gøgeagtig sag, der hedder en Go Away Bird, lever op til sit navn gennem sit enerverende, tretonede skrig! Mere end 50 rovfuglearter findes her, fra gribbe til småfalke, Konstant er der nye indtryk i dette paradis for naturinteresserede, og vi ser det hele fra vores safaribusser.

Det er besættende at opleve, hvordan naturen igen vågner til liv i de sidste, intense timer med dagslys - steder der for et par timer siden var helt rensede for liv er nu en scene for Østafrikas enestående dyreliv. Ikke to køreture er ens, og det er noget af det mest charmerende ved denne form for turisme: man ved aldrig hvad der gennem sig omkring næste hjørne eller når en Leopard helt uventet dukker frem!

Amboseli
Beliggende 260 km. syd for Nairobi ligger den flotte nationalpark Amboseli ved foden af Kilimanjaro. Amboseli har vel nok den mest spektakulære beliggenhed af alle Kenyas nationalparker. Amboseli er ca. 400 km2 og sandet i parken stammer fra Kilimanjaro.

Amboseli er, trods et lidt blakket ry en stor naturoplevelse – også selvom parkens store stolthed, elefanterne går lidt hårdt til retterne. Elefanterne er en af Amboselis store oplevelser, vi ser med stor sandsynlighed større flokke af dette mægtige dyr. I det tørre landskab findes underjordiske kilder, der løber ned fra Kilimanjaros flanker og (endnu) evige sne.

Nairobi National Park
Nairobi National Park er en af Kenyas mindste parker, men så absolut ikke en af de, der er fattige på dyr!. Savannevildtet dominerer, og vi ser mange forskellige antiloper (blandt andet den enorme elsdyrantilope Eland), zebraer, impalaer og vi vil se, om Hippo Pools lever op til sit navn ved at huse flodheste. Forbavsende ofte er man heldige med dyrene her, og der er gode chancer for turens første løve. For selvom løven for mange er indbegrebet af Afrika, er den ikke helt let at få at se: at tro løverne render frit rundt i Nairobis gader, er lige så forkert som at tro, at isbjørnene udgør en fare i Helsinkis gader! Her har vi flere gange været heldige med gepard og Sort Næsehorn (sidstnævnet nær udryddelse i Østafrika). Fuglelivet er som overalt i Kenya imponerende, og vi ser bl.a. struds, Sorthalset Hejre, Blå Glente, Sekretærfugl, Hjelmperlehøne, Krontraner og trapper. Der er i øvrigt en ganske særlig fornæmmelse at se dyrene med Nairobis skyline i baggrunden - Nairobi National Park er et stykke Vestamager omsat til ægte tropisk Afrika!

Nordlige Kenya
Afstressende oplevelser i de store vidders land! Områderne nord for søerne Nakuru og Naivasha samt Mount Kenya er langt mindre berørte af turismen end de Nairobi og de klassiske safariområder i Sydkenya. De vidunderlige søer ligger uforstyrret i bunden af Rift Valley, der danner baggrund med sine forrevne småbjerge. I de mere tørre områder mod nord trives en fauna, der er udpræget østafrikansk, men byder på andre dyr og fugle end de, der ses længere mod syd. En safari, der tager områderne nord for Nairobi med, giver et næsten heldækkende indtryk af pragtfulde Kenyas ufatteligt varierede natur.

Nakuru søen og skarer af flamingoer
Nakuru-søen, der af mange regnes som Østafrikas, ja måske hele verdens bedste fuglesø – er en vidunderlig oplevelse. Den er salt, og tilholdssted for over en million lyserøde Flamingoer af to arter: den lille og stærkt farvede, og den større, blegere, som man i øvrigt kender fra Nordafrika og Sydeuropa. Langs hele søens bredder står de, skulder ved skulder, og blander sig med de store Maraboustorke (der ligner og opfører sig som gribbe), to arter pelikaner, Gulnæbbede Skovstorke og skarver. Masser af hejrer udnytter søens fiskefauna, og langs bredderne ser vi Rørbukke, Vandbukke og måske flodhest. En sådan overflod af dyr og fugle tiltrækker mange rovfugle som Rov- og Steppeørne, Sort Ørn, flere gribbearter og smukt farvede Augurvåger.

Vi kører langsomt gennem skoven, for det er her vi har bedst mulighed på hele rejsen for at se Leopard. Synet af den plettede kat, der hviler på langs af en gren er hele turen værd, men det kræver held! Vi besøger også et udsigtspunkt med en flot udsigt over søen. Her lever Klippegrævlinger, der ser ud som store gnavere, men faktisk er Elefantens nærmeste slægtning! De findes i små grupper og tiltrækker til Sorte Ørne, der er specialister i at tage disse dyr. Nakurusøen er en rejse værd i sig selv. Efter en dag fyldt med stærke indtryk og farvestrålende natursyn smager lodgens lækre middag særligt godt!

Lake Baringo
Lake Baringo ligger som en livgivende ferskvandsoase midt i det tørre landskab, omkranset af grønne, frodige bredder med blomstrende åkander. Søen er kendt for sin store bestand af flodheste, krokodiller og vandfugle. Langs søbredderne lurer stolte Goliathejrer, to arter pelikaner og de mærkværdige Slangehalsfugle på fisk, flere arter isfugle smutter forbi og de Hvidhovede Flodørne lader sig se på meget nært hold. Rørskovene og det tørre, kratklædte landskab er levested for en helt anden fuglefauna, som metalglinsende Glansstære og farvestrålende væverfugle. Over 450 fuglearter er registreret i og nær søen, over 300 iagttaget indenfor ét døgn alene!. Udover selve søen er halvørkenen og klippeskråninger vest for søen et besøg værd. Langs klipperne jager Sort Ørn efter Klippegrævlinger og Lannerfalk efter den endemiske Børstekronede Stær!

At sejle på kano-fotosafari i kano på søen er en oplevelse for livet! Baringo-søen har gennem de senere år været berørt af inddigninger, der en overgang fik vandstanden til at falde alarmerende, men vandstanden er nu stigende. Ikke mindst Lake Baringos centrale position som mål for natur-turister har ført til øget opmærksomhed omkring forholdene på dette enestående sted.

Lake Bogoria
Lake Bogoria er med sine 30 kvadratkilometer kun halvt så stor som Lake Baringo. Mens Baringo er fersk, er Bogoria en sodasø, og faunaen derfor anderledes. Parken er kun lidt besøgt. Et fredfyldt paradis, der domineres det livgivende og farvestrålende syn, når titusinder af lyserøde flamingoer åbenbarer sig som en rand af candy-floss lands søens bredder. Bogoria-søen er sammen med Nakuru de bedste steder at se disse mængder af vandfugle, og op mod 2 millioner er set på én gang! Flamingoerne lever af grønalger, der netop findes ved sodasøer. Grønalgerne er desuden føde for store mængder af smådyr og fisk, der igen udgør vandfugles hovedføde.

Den frodige skov ved søens sydlige hjørne er Kenyas bedste sted for den smukke antilope Stor Kudu med de lange, snoede horn, men rummer også mange andre dyr, og undertiden ser man leopard.

Andre attraktioner er de varme kilder og sumpområdet Kesubo – et lavvandet sumpområde med mængder af vandfugle.

Samburu
Det store, flade landskab ved Samburu området - med sin mosaik af tornekrat, halvørken, savanner med bredvommede baobab-træer og dom-palmer og dovent strømmende floder - et obligatorisk indslag på en storsafari til Kenya! Over 300 kvadratkilometer reservat, der omfatter områderne Samburu-Isiolo, Buffalo Springs og Shaba.

Samburu er måske det bedste for elefanter og løver nord for Nairobi. Flokken af Grants Gazeller og impalaer lader sig studere på klodshold. I Samburu stifter man tillige bekendtskab med flere dyrearter, som man ellers skal til svært tilgængelige områder mod nord for at se. Det gælder de smukke, finstribede og storørede Grevy’s Zebraer og de ”køkkenternede” Netgiraffer. I disse tørre egne svinger adgangen til vand: Flere af halvørkenens dyrearter er tilpassede, så de kan klare sig på den væde, de får med føden – som de smukke, sandfarvede Beisa Oryx-med de lange, lige horn og den spøjse, langhalsede Gerenuk, der stående på bagbenene napper skud fra buskene. Strudsene her tilhører en særlig art – Somalistrudsen, der har lyseblå ben. Fuglelivet er i øvrigt usædvanligt rigt. Over savannerne kredser den sort/hvide Gøglerørn som et stort blad, flere gribbe- og ørnearter afsøger de vidstrakte sletter for føde og den lille Pygmæfalk er almindelig. Den enorme Kori-trappe er den største af områdets fire trappearter, og forveksles af den førstegangsbesøgende ofte med struds! Flokke af sorte og koboltblå Gribbeperlehøns forsvinder i løb når en fare nærmer sig – det kunne være en Ørkenlos eller en leopard.

Rift Valley
Rift Valley er verdens største gravsænkning. Den strækker sig over 6.000 km. fra Mozambique i syd til Dødehavet i nord. Sænkningen er på visse steder meget bred, og i bunden af sænkningen ligger flere af Kenyas bedste naturområder, som søerne Naivasha, Nakuru. Bogiria og Baringo. Hele Rift Valley-systemer fungerer som en gigantisk ledelinie for trækfugle mellem Asien og Afrika, hvilket flokke af storke og en usædvanlig tæt bestand af rovfugle vidner om.

Lake Naivasha
Denne vidunderlige ferskvandssø ligger i Rift Valley, med vide udsyn mod Rift Valleys klippefyldte skråninger.. Dens flade er i øjeblikket på 170 km2, men vandstanden er lav, og forholdene ændres fra år til år. Dette vidner klynger af døde træer om, og de udgør en hvile- og yngleplads for mange vandfugle af et mylder af arter. Hvide hejrer, og langs de lavvande, søbredder med åkander og papyrus ses Jacanaer, Kamblishøns, Sultanshøns og vadefugle – samt Rørbukke og undertiden Flodheste. ”Afrikas stemme” – Flodørnens gjalden – danner sammen med Hadada-ibissens hånlatter en unik lydkulisse! Mange antiloper og Masaigiraffer findes på savannerne omkring søen. Den ubeboede Crescent Island, der let nås med båd, myldrer med fugle og græsædere. Det frodige agerland omkring søen vidner om, at vandet er ferskt – Kenyas sodasøer er uegnede som kilde til vanding.

Tæt ved Naivasha-søen ligger kløften Hell’s Gate. Her er landskabet sletteagtigt, og det er let at se Thompson’s Gazeller, Zebraer, impalaer og bavianer. De stejleste klipper er hjemsted for en koloni af Rüppells gribbe, den genindførte Lammegrib (der ynglede her indtil omkring 1980) samt sejlere. Hell´s Gate er en af de meget få nationalparker, hvor man kan færdes til fods uden vagt.

Tsavo
Tsavo er med sine 22.000 km2 Kenyas største nationalpark. Tsavo er delt op i Tsavo East og Tsavo West. Det meste af området består af savanner, lokalt med ret tæt kratbevoksning. På grund af områdets størrelse kan man i langt højere grad være alene end i de mere centralt beliggende nationalparker. Dyrelivet er rigt – Tsavo er kendt for sine meget store flokke af elefanter (i alt 9.000), der her ofte er røde! Farven skyldes, at de farves af Tsavos røde, lateritholdige jorde. Den lokalt ret tætte vegetation gør, at dyrelivet kan være sværere at finde end i de mere åbne parker.

Tsavo West (9.000 km2) er den mest afvekslende af de to parker. Landskabet veksler mellem blidt bølgende røde sletter og savanner, klippeklædte skråninger, små vandstrømme og større floder. En god bestand af elefanter samt store flokke af slettevildt findes i parken, mens man skal være mere heldig med at få set løver. I vandhuller som Mzima Springs, findes flodheste og Nilkrokodiller. Disse kan blandt andet ses gennem glasruder fra et mindre observatorium under vandet, bygget af teknikere fra Walt Disney. Tsavo West havde tidligere en god bestand af Næsehorn. Krybskytter har desværre fået gjort kål på de fleste, men der er fortsat 40-50 tilbage, flest i Ngulia Rhino Sanctuary, et indhegnet ”reservat i reservatet”, hvor chancen for at se Næsehorn er ret god. Som kulisse i syd ser man Kilimanjaro fra en anden vinkel end som den symmetriske kegle, man ser fra Amboseli.

Tsavo East (11.747 km2) er en større, men landskabeligt mindre afvekslende park end Tsavo West. Det meste af parken er ret tør savanne, der dog gennemskæres af Galana-floden, der tiltrækker Vandbukke og Dik-dik-antiloper. Da vegetationen i Tsavo East er knapt så tæt som i Tsavo West er dyrene lettere at se.

Shimba Hills National Reserve
Shimba Hills National Reserve ligger ca 33 km syd for Mombasa by, i Kwale bydelen i kyst provinsen. Shimba Hills National Reserve består af skovområder, eksotiske plantager, kratområder og græsarealer. Shimba Hills National Reserve  er rig på flora og fauna og værter den højeste koncentration af afrikanske elefanter i Kenya. Andre dyrearter fundet i området er Sable antilope, sort og rufous elefant spidsmus, buskede hale desmerdyr og andre små pattedyr som frugt bat. Skoven er et vigtigt fugleområde og er udstyret med skov fugleliv, andre fugle i Shimba Hills som rød-hals-Spurfowl, Kvækkende Cisticola og Zanzibar Red Bishop. Fra Mombasa tager man færgen til Likoni for at få adgang til den sydlige kyst, hvor Diani og Tiwi strande er. Derefter tager man A14 kystvejen 10 km syd . Tag vejen  (C106)  til Kwale Town . Hovedporten ligger 1 km fra C106 vej og 3 km fra Kwale.

Mount Kenya National Park
Mount Kenya National Park er beliggende i den østlige del af Great Rift Valley, omkring 175 kilometer nord-øst for Nairobi. Økosystemet ligger i Central-og Østeuropa provinser i Kenya. På 5.199 m bjerget er den anden højeste bjerg i Afrika. Mt. Kenya er en vigtig vandtårn i landet. Det leverer vand til omkring 50% af landets befolkning og producerer 70% af Kenyas vandkraft. UNESCO har indskrevet Mount Kenya som et World Heritage Site. Mount Kenya er beskrevet som et af de mest imponerende landskaber i det østlige Afrika med sin robuste gletscher-klædte topmøder, afro-alpine hede og diverse skove, der illustrerer fremragende økologiske processer.