Evaluering af Elysee Dental studierejse til Ecuador i marts 2016

Evaluering af Elysee Dental studierejse til Ecuador i marts 2016

Skrevet af:

Jeg valgte Kipling Travel på grund af Andreas Muldgaards evne til at fange min idé. Andreas lavede et kreativt oplæg, og han gjorde noget, som ingen af de andre bureauer tænkte på. Han involverede sig i at hjælpe mig med vores faglige såvel som sociale program. Lige netop denne hjælp, fik jeg meget brug for.

 

Kære Kipling Travel,

Da jeg i sin tid ønskede at arrangere en studierejse til Ecuador for en gruppe danske tandlæger, tog jeg kontakt til 3 rejsebureauer med min idé.

Jeg valgte Kipling Travel på grund af Andreas Muldgaards evne til at fange min idé. Andreas lavede et kreativt oplæg, og han gjorde noget, som ingen af de andre bureauer tænkte på. Han involverede sig i at hjælpe mig med vores faglige såvel som sociale program. Lige netop denne hjælp, fik jeg meget brug for.

Andreas har igennem det 1 år lange forløb med at arrangere rejsen været til konstant rådighed med tålmodige og venlige råd.

Sine Madsen fra Andes World Travel kom til Danmark og mødtes med mig hos Kipling Travel. Hun imødekom mit behov for at få lavet et ekstremt detaljeret tidsprogram og hjalp mig dermed med at opnå tryghed og tillid. Jeg har klart haft indtrykket af, at Sine har trukket i alle tråde i baggrunden og været effektiv problemknuser undervejs. Især da jeg selv måtte give fortabt med at få arrangeret vores faglige program, beviste Sine sit værd. Så vidt jeg har forstået, er det Sine, der har sat holdet af lokale guider i Ecuador – og dermed hyret Marcial.

Marcial holdt møder med lokale potentielle foredragsholdere og Dental Universiteterne i Quito, og uden ham, var der ikke kommet aftaler på plads. Under rejsen i Ecuador så vi ikke Marcial hele tiden, men han dukkede op ud af det blå på de mest overraskende steder undervejs. Det var tydeligt, at han var fortrop og banede vejen for os. Da vi kæmpede os op af Pululahua krateret i stærk sol og tynd luft, fandt vi pludselig Marcial på halvvejen, som stod og delte bananer ud. Da jeg selv var ved at ”dø” på vej op ad et bjerg på mountain bike, kom Marcial op på siden af mig som fejeblad i en jeep og tilbød mig et lift. Jeg sagde stolt nej tak, men det var dejligt at blive passet på J

Lise Hermansen var vores danske lokale guide under hele rejsen med begge grupper af tandlæger. Lise er ikke en typisk guide og arbejder heller ikke som guide til daglig. Hun er journalist og bosiddende i Ecuador. Lise gik til opgaven med betænksomhed, intelligens og en udpræget empati. På dén måde komplimenterede vi hinanden utroligt godt, da jeg ofte mangler tålmodighed og empati med deltagernes småproblemer. Lise gav mig lov til at træde i forgrunden og markere mig selv overfor Elysee Dentals kunder – imens hun samlede sammen og op og tog sig af alles behov. Hun var ikke bare guide, hun var oversætter under foredrag, sygehjælper i junglen og hjælpsom over alle forventninger. Mange deltagere tilskrev rejsens succesfulde gennemførelse til Lise.

Den ecuadorianske guide Omar Santa Maria Ruiz fulgte os også under hele rejsen med begge grupper – på nær under vores ophold i junglen. Omar havde en helt ekstrem god viden omkring lokale forhold, politisk historie, natur og planter og alt, hvad vi kunne komme i tanke om at spørge ham om. Hans drøm er at blive præsident for Ecuador en dag – og vi ville alle stemme på ham, hvis vi kunne. Omars energiniveau ligger på et helt andet plan end alle andres. Han formåede at løbe og cykle op og ned ad alle bjerge og vulkaner for at passe på både fortrop og bagtrop i selskabet. Hans smilende og glade humør kunne ikke knækkes – og hans entusiasme og stolthed over sit land var smittende.

Jeg kender desværre ikke efternavnet på den ecuadorianske guide Luis – og jeg havde ikke selv mange lejligheder til at opleve ham undervejs. Dog har jeg fået dén feedback fra deltagerne i ”hans” bus og dem, der besteg en vulkan med ham i Otavalo, at han ligeledes var ekstremt vidende, veloplagt og kompetent bjergbestiger. Han blev virkelig udfordret og måtte fire alle deltagere i bjergbestiger-gruppen ned fra toppen af en vulkan, da der blev regnvejr og meget glat under nedstigningen.

Guiderne i Cuyabeno Lodge var højt uddannede naturvejledere og tydeligt selv ekstremt interesserede i alt, hvad der var at finde i junglen. Igen virkede entusiasmen særdeles smittende.

De ting, der ikke forløb perfekt på denne tur, var så få, at jeg næsten ikke finder dem værd at nævne. Dog vil jeg foreslå, at Kipling Travel enten gør meget tydeligt opmærksom på dén forventning og kutyme for drikkepenge i store summer, som der er til alt og alle i Ecuador. I de oplysninger vi havde modtaget, stod der, at man skulle forvente at betale 10%. Vi opfattede det alle således, at man lagde 10% ekstra på restauranter og andre steder, hvor man sædvanligvis tipper. Vi fik dog at vide, at det var kutyme f.eks. at betale guiderne $10 per dag per person – hvilket for nogle guiders vedkommende betød over $1000 på en uge. Dette er mere end en gennemsnitslig månedsløn i Ecuador. På trods af, at vi valgte at sætte niveauet lidt ned, så måtte vi opkræve et ekstra beløb på $250-300 per deltager til drikkepenge. Det havde været bedst at oplyse om dette hjemmefra – eller lægge det i rejsens pris. Kan det virkelig passe, at man betaler så meget i drikkepenge, når Kipling efter sigende betaler en god løn efter markedsforholdene i Ecuador? Siddepladsfordelingen på flyrejserne kunne også have været håndteret bedre hjemmefra.

 

Jeg siger alt i alt - på Elysee Dentals vegne - tak for et godt samarbejde med jer alle sammen. Jeg vil til enhver tid anbefale Kipling Travel som et kompetent og professionelt rejsebureau……

 

Med venlige hilsener

 

Sisse

 

Se Kipling Travels rejser til Ecuador & Galapagos her: