Sådan vælger du de rigtige støvler til din vandretur eller ekspedition

 

Med et utal at støvler på markedet, kan det være vanskeligt at vurdere, hvilken støvle der egner sig til et specifikt trek eller ekspedition. Men der findes faktisk en ”gradueringsskala” for bjergstøvler, kaldet "B-værdi", der kan hjælpe dig godt på vej. Skalaen angiver støvlen som enten B0, B1, B2 eller B3.

B-værdien beskriver, hvad støvlen egner sig til – helt konkret fortæller den, hvilke karakteristika støvlen har, og hvilken type cramponer, den passer med (C1, C2, C3).

Bjergstøvler

 

B0 - den letteste støvle

Bløde støvler med en meget fleksibel sål og begrænset støtte. De kan være behagelige til en hyggevandretur uden sne og besværligt terræn, men egner sig ikke til cramponer eller teknisk grund – du risikerer, at cramponerne falder af, eller at stropperne gnaver sig ind i sålen og laver skader på støvlen.

På mange længere vandreture vil en B0 støvle efterlade dig med ømme fødder, da den bløde sål gør, at du mærker alle stiens ujævnheder, hvilket musklerne i dine ben og fødder skal kompensere for.

Tre sæsoners brug. Egnet til let vandring.

 

B1 - vandrestøvlen

De fleste vandrestøvler, som f.eks. en læderstøvle, er B1. Det vil sige, at sålen er stivet af i forhold til B0-støvlen, så du her får noget støtte. Der er dog stadig noget fleksibilitet i sålen, den kan bøjes lidt, vrides lidt, så den tilpasser sig terrænet. Sålen er ikke specielt teknisk. Ankelskaftet er ofte lavet af læder eller stof. Støvlen har ingen særlig isolering, så den er ikke specielt varm. Giver mindre stabilitet i teknisk terræn og kan kombineres med C1-cramponer med indbinding, hvis der er behov for det.

Denne støvletype er ideel til mange af de store trekkingture, som f.eks. Kilimanjaro, Everest Base Camp, Inkastien m.m. Der findes et utal af modeller på markedet, men eksempler kan være Meindl Matrei GTX og Scarpa Mescalito GTX.

Fire sæsoners vandrebrug. Egnet til vandring.

 

B2 - Alpinstøvlen 

Nu begynder det at blive mere teknisk. Sålen er stivet meget af, måske kan den vrides en lille smule, men ikke meget. Giver mere stabilitet i teknisk terræn. Der er ofte et hak foran og bagpå til en hurtigspænd B2-crampon.

Støvlen er varmere end en vandrestøvle, ofte med et stivere og tykkere skaft, som både giver støtte til anklerne og lidt varme. Ankelskaftet går ikke lige så højt op, som på de større bjergstøvler. Mere stabil på teknisk terræn med teknisk sål. Støvler som Scarpa Manta Tech og Meindl Breithron GTX er B2.

Fire sæsoners brug. Egnet til tekniske .bestigninger, der ikke er meget kolde, f.eks. Alperne, Ararat eller topforsøg i Atlasbjergene om vinteren.

 

B3 - Støvlen til de helt store eller kolde bjerge

Den ”seriøse” Alpinstøvle til brug i stor højde, sne og isklatring. Højere og stivere skaft og dermed mere ankelstøtte. Helt stiv sål, giver komplet støtte i teknisk terræn, så man kan frontpointe med C3-cramponer, kick steps, forcere stejlt terræn m.m. B3-støvlen er dog også mere klodset, hvorfor B2 i nogle tilfælde egner sig bedre til bestigninger, hvor kulde ikke er et problem. Støvlen har indhak både for og bag til brug med hurtigspænd C3-cramponer.

B3 er meget varmere end de andre støvler, da den er designet til brug i stor højde. Lidt overkill på ”almindelige” 4.000 meter toppe, omend B3 kan være et godt valg til Mont Blanc pga. kulden.  Den ideelle (nødvendige!) støvle til toppe som Mera Peak, Island Peak, Cotopaxi, Aconcagua o.lign. B3-støvler tæller bl.a. klassiske pastikstøvler som Scarpa Vega og moderne støvler som La Sportiva Phantom og G2.

Fire sæsoners brug. Egnet til bestigninger i stor højde og/eller bestigninger i sne/kulde.

 Bjergstøvler side om side

B3 Millet ekspeditionsstøvler og B2 alpinstøvler fra Scarpa side om side.