Nepal

Rejser til Nepal - Nepal trekking og kulturrejser

Nepal – Nepal er stadig verdens bedste trekkingland med en helt unik kultur

I medierne har det næsten lydt som om Nepal er forsvundet, men intet kunne være mere forkert og præmissen for at rejse i Nepal, er tæt på uændret efter jordskælvet i foråret 2015.
Der skal selvfølgelig ikke herske tvivl om, at det bestemt var en national tragedie med tab af menneskeliv, kulturskatte og ufattelig mange hjem, men de områder vi kommer rundt i som rejsende, er i overbevisende grad let berørt til helt uberørt. Dermed ikke være sagt at områder som Gorkha, Langtang, Nuwakot og Samari ikke er hårdt ramt og templerne ved Kathmandu Durbar Square er hårdt ramt.

Rejser du ex. til Pokhara, Bandipur, Chitwan eller på trekking i Annapurna og Everest området, Makalu, Kanchenjunga, Mustang og alle andre steder, er det mest sandsynlige at du overhovedet ikke vil overveje at der har været et jordskælv.

Det ældgamle indiske ordsprog som Klavs Becker-Larsen har oversat til os, er så sandelig stadig i fuldt flor, gældende: 
“Selv 100 af gudernes æoner er ikke nok til at udmale Himalayas underfulde verden.”

Rejser til Nepal

Sorter efter:
Vælg sortering
Praktisk information

Nepal er i asiatisk sammenhænge et relativt lille land, beliggende mellem Indien i øst, vest og syd og Tibet (Kina) mod nord. Indtil 2008 hed Nepal officielt Kongeriget Nepal og var et monarki i Himalaya. Efterfølgende blev et nyt parlament valgt, som så afskaffede monarkiet og erklærede Nepal for en republik. De største religioner i Nepal er Hinduisme og Buddhisme, hvor størstedelen er hinduer. Nepal har et befolkningstal på 27,8 millioner mennesker. Befolkningen er meget varieret med mange forskellige etniske nationaliteter. Nationalsproget er napali, som er et indoeuropæisk sprog.

Hovedstaden i Nepal er Kathmandu og ligger sammen med byerne Lalipur, Bhaktapur, Thimi og Kirtipur i Katmandudalen. Mount Everest, som er verdens højeste bjerg og også lokalt kaldt for Sagarmatha, ligger på grænsen mellem Nepal og Kina. Nepal er desuden indehaver af ti af de 16 højeste bjerge i verden, derfor er Nepal også en af de mest optimale lande at trekke i.

Nepal er og bliver verdens bedste trekkingland – med en særpræget kultur. Her er ingen jernbaner og kun et begrænset vejnet. Hovedfærdselsårerne forbliver det sindrige net af små stier, der forbinder afsidesliggende dale med hinanden. De leder én til eventyrlige og livlige landsbyer, over rismarker, gennem rododendronskove og op gennem snedækkede pas i over 5.000 meters højde. Mange af stierne er så smalle, at end ikke muldyr, heste og yakokser kan færdes der og alle varer må derfor bringes frem på menneskeryg. Heri ligger naturligvis også udfordringen for den aktive rejsende.

Det kan være sin sag at vælge den rigtige trekkingtur i Nepal, men vi håber at denne oversigt med ”Nepals Trekkingture” kan hjælpe dig på vej.

Du kan desuden også kombinére din rejse til Nepal med lande som Kina eller Tibet, hvor du oplever de forskellige landes fantastiske kultur og natur.

Læs her om overnatning på trekkingture i Nepal

 


Klima og rejsevejr i Nepal


Visum og vaccinationer til Nepal

 


Rejser til Nepal


Trekking i Nepal

Trekkingsruterne i Nepal føles næsten uendelige, og der er vandring for enhver smag. Efter mere end hundrede besøg i Nepal har Kipling Travel udvalgt fire trekkingruter, som byder på nogle af de største og mest afvekslende oplevelser. Du kan også se vores fulde oversigt over andre trekkingområder med Kipling Travel.

De udvalgte ruter veksler i sværhedsgrad. Umiddelbart er der ingen større forskel i den fysiske udfoldelse, men i stedet er antallet af dage afgørende for udholdenheden. Generelt vandrers der seks timer dagligt og man bør derfor være rimeligt forberedt hjemmefra. Ikke sådan at du behøver at være eliteløber, men en god forberedelse med længere gå- eller cykelture anbefales.

Vi vil på vores trekkingture overnatte på særlige overnatningssteder i Nepal. Dette kan være tehuse eller andre former for lodges.

 

 


Det skal du opleve i Nepal


Natur og dyreliv i Nepal

Hos Kipling Travel har vi lavet en alfabetisk oversigt over Nepal og Himalayas A-Å. I Denne har vi samlet alt det praktiske, der er værd at overveje i forbindelse med en tur til Nepal. Du kan også få inspiration til andre gode adresser og links i forbindelse din Nepal rejse. I den forbindelse har vi også lavet en litteraturliste med gode bøger om den ultimative Nepalrejse.

Hvis du kontakter os, hjælper vi gerne med at give dig et unikt tilbud på din Nepal drømmerejse.

Vi glæder os utroligt meget til at arrangere din ultimative eventyrrejse til Nepal. Hos Kipling Travel får du de bedste forudsætninger for en indholdsrig og uforglemmelig rejse.

Læs og lær mere om Nepal

Vælg den rigtige trekkingtur og rute i Nepal

Det kan være sin sag at vælge den rigtige trekkingtur i Nepal, men vi håber at denne oversigt med ”Nepals Trekkingture” kan hjælpe på vej.
Helt generelt er Nepal måske verdens mest varierede og bedste trekkingland. Der er ufattelig mange muligheder, men i virkeligheden snævres de ind til nedenstående felt i forhold til umiddelbare oplevelser med Nepals kultur og natur, herunder Nepals bjerge som er fortryllende:

Vælg den rigtige trekkingtur og rute i Nepal

 

Nepal litteratur og Nepal rejsebøger liste til hjælp og inspiration til rejsen til Nepal

Guidebøger, Nepal

Politikens Turen går til Nepal. God gedigen guide på dansk 
Rough Guide to Nepal. Super god og informativ rejseguide, kort sagt fremragende
Bezruchka, Stephen: A guide to trekking in Nepal. 
Lonely Planet: Nepal
Lonely Planet: Trekking in the Nepal Himalaya. 
Politikens Turen går til Nepal. God gedigen guide på dansk 
Rejsen Rundt i Nepal, en oversat udgave af den gode Insight Guide
O’Conor: Adventure treks in Nepal. Meget inspirerende for dem der vil lidt ekstra.
Nørgaard, Christian: Verdens Top – om de danske Everest-ekspeditioner gennem 50 år. Fremragende.
Lind Johansen, Jette: På et bjerg skændes man ikke” om den danske Shisha Pangma ekspedition.
Knakkergaard Jørgensen, Michael: Vejen er målet, drømmen om de syv tinder. 
Becker-Larsen, Klavs: Everest, udfordringen. Amanda. 
Becker-Larsen, Klavs: Jagten på den Afskyelige Snemand (børnebog fra Arundalen)
Selvig, Poul: Trekkerstien. Måske Danmarks eneste trekkerbog. Sjove anekdoter, gode histoier, 
Ydegaard, Torbjørn: Sherpa - folket under Everest. Skarv 1986. 
Granlien, Mads mm. Everest – drømmen og sejren. Om den danske BigE ekspedition til Everest.
Selvig, Poul: Namaste, Kbh. 1988. Meget smukt billedværk på dansk om trekking. Kortfattet, varm og meget 
Smidt, Søren. m.fl: Ama Dablam. En bestigning af verdens smukkeste bjerg. Gyldendal 
Hagen, Toni: Nepal, Bern, 1971-80. (Engelsk). En klassiker – måske stadig den bedste bog om Nepal
Tichy, Herbert: De ukendte bjerges land. Første gang tværs gennem Vestnepal. En dejlig bog fra "dengang".
Matthiesen, Peter: Sneleoparden. Den mest intense trekkingbeskrivelse fra Nepal. Dyb, varm. 
Snellgrove, David L.: Himalayan Pilgrimage. Prajna (Vestnepal og Mustang). Tibetologisk og interessant.
Peissel, Michel: Mustang, The forbidden Kingdom. Den eneste udførlige beskrivelse; svær at få.
Bista, Dor Bahadur: People of Nepal. Kathmandu, 1980. Bogen om Nepals folkeslag. Lidt svær at få fat i. 
Führer-Haimendorf: Christoph von: The Sherpas of Nepal. London 1964. En etnografisk klassiker.
Alstrup, Inge: Bungmati - en landsby i Nepal. (Nationalmuseet). 
Herzog, Maurice: Annapurna. Den første og en af de mest spændende bjergbestigningsberetninger.
Scaller, George B.: Stones of silence. New York. Naturhistorie af en engageret og velskrivende ekspert.

Nepals geografi

Himalaya - Sneens Hjem - den højeste bjergkæde på jorden skiller det tropiske Indien fra det Centralasiatiske pleateau. Himalaya er en næsten uigennemtrængelig barriere på 2.000 kilometers længde fra Pamir i vest til Burma i øst. 

Ved Himalayas sydøstlige skråninger ligger den lille republik Nepal, der ca. er 800 kilometer langt og 90 - 230 kilometer bredt, i alt ca. 145.000 Km2. Det er en lilleput-stat mellem to store naboer, Kina med det annekterede Tibet i nord og Indien i syd. Nepal ligger ca. på samme breddegrad som Cairo og Miami, og ville dermed kun have været et tropisk/subtropisk land, hvis bjergene ikke havde været der. Den enorme højdeforskel på over 8.000 meter, på et relativt lille område, sammen med et monsunklima, betinger de store kontraster i nepals geografi, klima og etnografi. I Nepal er stort set alle klimatiske zoner repræsenteret, fra tropisk jungle til arktisk isørken i højbjergene. I Østnepal former fem af verdens seks højeste bjerge (Mt. Everest 8.848 m, Kanchenjunga 8.598 m, Lhotse 8.501 m, Makalu 8.475 m, og Cho Oyu 8.201 m.) en naturlig landegrænse til Tibet. I Vestnepal går grænsen i flere tilfælde nord for den principielle hovedkæde, nemlig ved de *Tibetanske marginal-bjerge. Nepal er naturligt opdelt i ni brede nord/syd gående dale af floderne Chamila, Seti, Karnali, Bheri, Kali Gandaki, Trisuli, Sun Kosi, Arun og Tamur. Nævnte floder er stort set den naturlige "vej" mellem Terai og Det Indre Himalaya. Desuden kan Nepal inddeles i nogle naturlige topografiske zoner, der i smalle bælter løber på langs af landet:

Terai, er Nepals del af Ganges sletten, beliggende i syd på grænsen til Indien. Højden er 70-300 meter. Her er varmt fugtigt og frodigt. Over halvdelen af Nepals befolkning bor i Terai. 

Siwalik (Shiva Lekh), Churia, er de absolut sydligste bjergeskråninger i Himalaya. De rejser sig stejlt fra Terai uden nogen "Foothills" mellem. Højden er ca. 1.500 meter. Her bor ikke specielt mange mennesker. Mahabharatha Lekh er en bjergkæde, der løber gennem hele landet og når op i 3.000 meters højde. 

Mahabharatha Lekh udgør et naturligt værn mod syd, og trods de mange lave og tilgangelige pas, har de beskyttet de Nepalesiske folk for mange konflikter og "skabt" det Nepal vi kender idag. 

Midtlandet, er Nepals hjerte. Mod syd beskyttet af Mahabharatha Lekh og mod nord af Himalaya. Midtlandet er mellem 10-60 kilometer bredt og går fra Kumaon i vest til Sikkim i øst, i alt ca. 800 kilometer. Højden er mellem 600-2.500 meter og landskabet venligere end bjergkæderne Mahabharatha Lekh og Himalaya. Omkring 40% af befolkninger bor i Midtlandet. 

Himalaya (hovedkæden), er med toppe over 7- og 8.000 meter absolut jordens højeste bjergkæde. Gigantisk rejser de sig over resten af Nepal. Specielt i det midterste Nepal er forskellen mellem lavtliggende flodsenge og bjergene kolosal. De tværgående gennemskæringer af landet, er blandt verdens dybeste; det bedste eksempel er Kali Gandaki floden, der ved landsbyen Dana ligger i bare 1.200 meters højde, med henholdsvis Dhaulagiri 8.167m i vest, og Annapurna 8.091m i øst - bare 35 Kilometer Fra hinanden. Altså en "slugt" på mere end 6.000 meter. 
Indre Himalaya, omfatter de dale, der ligger nord for den principielle hovedkæde, men er adskilt fra det Tibetanske højplateau af de Tibetanske marginalbjerge. De store dale i det Indre Himalaya (både i Nepal og Tibet), er fra øst til vest: Humla, Mugu, Langu, Thak, Nyeshang, Kutang, Rongshar, Khumbu og Karma. 
Alle på nær Thak løber nogenlunde øst/vest, da floderne har kunne erodere det bløde sediment mellem gneisen i hovedkæden og granitten i det Tibetanske marginalbjerge. Dalene ligger mellem 2-5.000 meter og er alle beboet af nogle få Tibetanske folk. *De Tibetanske marginalbjerge, er navnet på bjergene, der udgør den sydlige marginal af Det Tibetanske Plateau. Toppene er lavere end i hovedkæden, men stadig op mod 7-7.500 meter. 

Nepal – asiens etniske mosaik

Nepals befolkning er i 2000 anslået til at være godt 25 mio. personer, og befolkningstilvæksten er godt 2,8% pro anno. Der er beboelse mellem 70-4.300 meters højde. Lige som geografien er befolkningen meget forskellig. Her mødes de indo-europæiske folk fra det indiske subkontinent med de tibeto-burmesiske folk som bor nord og øst for Himalaya. Der er mere end 10 befolkningsgrupper (med dertil hørende undergrupper alt i alt mere end en snes grupper) med hver deres sprog, beklædning, byggestil og kultur. Befolkningen lever, på nær nogle få undtagelser i veldefinerede geografiske zoner. 

Tibetanere, (Bhotia) lever i den nordlige del af Nepal i bjergene, mellem 2-4.000 meter. Fælles for Bhotia'erne er, at de alle lever højt, har Tibetanske sprog- & kultur og, at de er Buddhister. De største grupper er: Sherpa’erne der lever i området Solu-Khumbu ved Mount Everest. Manangbhot, et 
handelsfolk fra Nyeshang, der ligger øst for Annapurna. Desuden bør nævnes: Dolpa, Lhomi, Lopa, Larkebhote. Syd herfor, i Midtlandet, bor nogle af de gammel-nepalesiske folk, Indo-Nepalesiske folk der er af kaukasisk oprindelse. Det er her de tibetanske og indiske befolkningsgrupper mødes. 
De største grupper er: Rai og Limbu (Kirant), der bor i det østlige Nepal. De har et væld af under-grupper med hver deres sprog. Alle er hinduer eller animister. Tamang er en af Nepas største etniske grupper. De er spredt ud over hele central og øst Nepal. De fleste er Buddhister. Magar er primært beboet i midt-vest Nepal. De er enten Buddhister eller Hinduer. Gurung, der er spredt udover hele Nepal, og har deres helt egen religion.
Newar, der er en af Nepals mest synlige befolkningsgrupper. De bor primært i Kathmandu-dalen og er en blanding af Buddhister og Hinduer. 
Af grupper der har spredt sig over hele Nepal kan nævnes to af de højeste kaster: Brahmin, præstekasten og Chhetri, krigerkasten. Disse to befolkningsgrupper besidder traditionelt landets højeste stillinger. 
I Terai, Nepals sydligste del, der indtil midten af dette århunderede var ubeboligt på grund af malaria, bor primært indiske folk som, Tharu, og må nok betegnes som det oprindelige folk. Der er ca. 700.000 Tharu'er. De er animister og Hinduer. Desuden bor der: Rajput, Dhangar, Danuwar og Musalman, der er Nepals eneste muslimske gruppe på ca. 400.000 personer. De lever primært i Sydvestnepal. 

Det er enestående for Nepal, at alle befolkningsgrupper lever i fred og fordraglighed med hinanden, uanset sprog, kultur og religion. Ca. 90% af befolkningen er bønder - og lever i landområder, hvilket giver et lavt bruttonationalprodukt, omkring 190,- USD. pro anno. Dette placerer Nepal blandt verdens 5-10 fattigste lande - økonomisk. Nepal er officielt en føderal republik. 
De dominerende religioner er hinduismen som udgør ca. 80% og buddhismen der udgør ca. 15-18%. Resten er Muslimer eller animister. Det er svært at adskille hinduismen og buddhismen i Nepal og specielt i Kathmandu, da mange både er Buddhister og Hindu'er.

Festivalkalender Nepal

Skal du rejse til Nepal er det altid en god idé at se hvornår festivallerne foregår. Her et par af forårets Nepalfestivaler:

Lhosar - Tibetan New Year

Date: Jan 28,2017 
Sherpas and Tibetans welcome their New Year with feasts, family visits and dancing. During this festival, the daughters and sisters are invited to receive blessings along with exchanging of greetings amongst one another.
Buddhist monks offer prayers for good health and prosperity, and perform dances at the monasteries. People wear new clothes and finest jewelries and exchange gifts during the festival. Colorful prayer flags decorate streets and roof tops; the colors seem especially brilliant at the Bouddha and Swayambhu stupas. Crowds of celebrants at Bouddha bring in the New Year by throwing tsampa (roasted barley flour) into the air.
This festival that originated in China is now also observed in Singapore, Mongolia, Malaysia, India, Thailand, Vietnam, Bhutan, Laos, Myanmar and Japan.Lhosar festival is celebrated by the Tamang, Sherpa, Gurung, Magar, Thakali, Jirel, Nesyangba, Bhote, Dura and Lepcha community as a new year.

Basanta Panchami (Shree Panchami)

Date: Feb 1,2017
Basanta Panchami is also called Shri Panchami or Saraswoti Puja and is celebrated in the honor of Goddess Saraswoti, goddess of knowledge and learning. This day is very special for students. They take early morning bath, wear clean clothes, worship their books and visit temple of goddess Saraswoti with puja items.
Students believe that worshipping the goddess on this day broadens up their knowledge horizon and their studies will progress further fruitfully. Parents who have toddlers at home take them to temples and make them write on the walls of the temple. This day also bears cultural and religious significance for Buddhists who prioritize this day for worshipping God Manjushree.
At Hanuman Dhoka in Kathmandu official announcement is made indicating the arrival of spring.
Astrologically, Shri Panchami is an ideal day for couples to tie a marriage knot and also for new born babies’ name-giving sacrament called nwaran.

Shivaratri

Date: Feb 24,2017 
Shivaratri meaning the night of Lord Shiva is one of the major festivals of Nepal.  Hundreds of thousands of followers from different parts of country and India crowd the Pashupatinath temple – one of the holiest shrines of the Hindus in Kathmandu to worship Lord Shiva on his birthday. Lord Shiva is considered as the guardian and protector of everything that exists.
Colorful and naked sadhus, the wandering sages who emulate Shiva with ashes over their bodies, give lectures to disciples, meditate, or practice yoga. Special attendance camps are set in the courtyards of the temples situated at the opposite bank, where non-Hindus are also free to wander.  The curious can witness some rather interesting yogic demonstrations there. 
Children collect donations from passersby since the morning to buy necessary items to prepare holy meal and bonfire during the evening. People make bonfire at junctions and homes at the evening and warm themselves sitting by the fire eating Prasad the holy meal.

Fagu Poornima (Holi)

Date: Mar 12,2017 
Fagu Poornima or Holi is one of the most colorful and playful festivals of Nepal. It is the festival of water and colors which is also known as “Phagu” in Nepal.
According to Hindu Mythology, during the reign of King Hiranyakashyap entire people of the kingdom were prohibited from worshipping Lord Vishnu and were forced to worship him instead. The king had immense hatred towards God Vishnu. But for his misfortune, King’s own son, Pralhad, was an ardent devotee of Lord Vishnu. When king learnt about this, he grew very furious and implemented extreme cruel measures to make his son forget Vishnu. No matter how cruel the king got his son grew more closer to lord Vishnu. In one of his ploys, the King assigned his sister, Holika, to burn Pralhad to death.
Holika had the power of emitting fire. She took Pralhad into her lap intending to burn him but with Lord Vishnu’s immortal blessings instead she was burnt to ashes. It is believed that from this day people started to celebrate the death of Holika as Holi festival. The chir pole, decorated with colorful flags and erected on the first day of Fagu at Kathmandu’s Durbar Square.
The last day is the wildest as people especially the young ones wander through the streets in groups on foot or vehicles covered with various colors all over them and the people in houses make merry throwing colors and water balloons at each other and  also to these people on the streets.
Ghode jatra: The day of the horse festival
Venue: Kathmandu , Date: Apr 10,2013
Ghode jatra, horse racing festival, takes place between March/April and a grand horse parade take...

Nepali New Year

Date: Apr 13,2017
Nepalese follow their own calendar system known as the Bikram Era or Bikram Sambat. New Year is called Nawavarsha in Nepali Language and is observed as an official holiday.
The day usually falls in the second week of April.
During this occassion people go for picnics, have get-togethers and celebrate the day socializing in various ways. Musical programs are organized at different places to mark the happy begining of the year.
Places to Observe:
All Over the country

Ram Nawami

Date: Apr 4, 2017
Hindus worship God Ram as a victorious person.  In memory of the victory day, all Hindus worship Ram at various temples, especially in Ram Janaki Temple in Janakpur.

Chaite Dashain

Date: Apr 4,2017 
Hindus celebrate Dasain twice a year in Nepal. Chaite Dasain is one of these. The most public of the ceremonies are the ritual animal sacrifices performed by the army in the courtyard of the police station at Hanuman Dhoka. This commence from 8:00 a.m. and is performed before the banners  and insignia of various military units.
Goats and buffaloes are the victims, beheaded by a single stroke of the sword. In previous years anyone in the audience could volunteer to dispatch one of the animals, but this custom has lapsed.
Western visitors are allowed to view from a balcony overlooking the courtyard, with a splendid view of all the gore. The rites last about two hours and are concluded after the military commander smears each of the banners with the sacrificial blood.

Ranapaladserne i Kathmandu

I 104 år blev Nepal styret af Rana-slægten startende med Kot-massakren (navngivet efter regeringens våbendepot, Kot pladsen nær Kathmandus Durbar plads) af Jung Bahadur Kunwar Rana d. 14. september 1846.

Slægten overtog herredømmet med landet og var herefter selvproklamerede Maharajaer og statsministre, indtil Nepals åbning for omverden i 1950.
Historien er ofte simplificeret ved det faktum, at landet blev styret med despotisk jernhånd og at Shah-kongen var marionet, samt at landet hermetisk lukkede sine døre til omverdenen. Og ikke mindst for Rana-slægtens umådeligt luksuriøse levevis.

Historien ikke dog helt så simpel som den ofte fremstilles. Den første Rana-statsminister, Jung Bahadur Kunwar Rana var ganske interesseret i kunst og arkitektur, hvilket var startskuddet til en række underfundige og monumentale bygningsværker. Han var også åben for omverdens kultur og livsstil, hvorfor der blev bygget skoler, forskellige offentlige institutioner og måske mest charmerende - de pudssige, nyklassicistiske Rana-paladser som alle vi Nepalrejsende med skiftevis fryd og undren har beskuet. Elsk dem eller had dem, de er en absolut faktor ved ethvert Kathmandu-besøg og et lille ”europæisk” islæt på Himalaya-grund.

Mest påfaldende af Ranaslægtens bygningsværker er altså striben af grandiøse paladser dateret fra 1840 til 1950 som indeholder alle forvridninger fra barok til art deco som datidens Ranaer ville det. Det var Rana-sædvane at inddrage god landbrugsjord uden for den tætte del af Kathmandu – med udsigt til bjergene og plads til alt fra harem til familien. De kunne bygge et palads i større eller mindre udgave afhængig af hvilken klasse man tilhørte. Derfor det store antal Rana-bygninger i dalen, der på højden af Rana-perioden talte 40 primære paladser.

Udvikling
Set som lægmand stammer det traditionelle nepalesiske arkitektoniske ordforråd og typologi op til det 18. århundrede overvejende fra inspiration af Kushana og Gupta perioderne fra Indien (år 200-600). Det skal dog ikke forstås således at den innovative byggestil og tradition som Nepals ypperlige guldalder under Licchavierne og Malla perioderne stod for, ikke kunne noget på egen hånd – det behøver man ikke bevæge sig langt rundt i Kathmandu for selv at se. Det er nok Nepals smukkeste bygningsværker der er opført i den periode. Men ankomsten af den besynderlige neoklassicistiske europæiske stil i 19. århundrede var en videreførelse af mødet mellem øst og vest som startede for flere tusinder år siden under Alexander den Store.

I slutningen af det 18. århundrede begyndte den nepalesiske byggestil at hente inspiration fra nærområderne som Lucknow, hvor man kan se hybrider mellem mogul- og europæisk stil. Mere direkte indflydelse kom til Nepal med tre nepalesiske ingeniører som studerede i Indien under briterne i slutningen af forrige århundrede. Og ikke mindst efter et par Rana-statsministres besøg i Europa ændrede den officielle byggestil. Der udviklede sig undervejs, for os at se, en besynderlig blanding mellem den ”importerede” del af arkitekturen og den konventionelle lokale Newar tradition, der blev opført af snedkere, stenhuggere og murere. Det medførte nye former og idégrundlag. Eftersom de importerede nyskabninger blev omsiggribende i forhold til trivialbyggemetoden kom nye alternativer frem. For eksempel blev proportionerne på det klassiske Newar-vindue forhøjet for at ligne de europæiske rektangulære vinduestyper mens europæiske og korintiske søjler og kapitæler blev iklædt klassiske symboler og illustrationer fra det hinduistiske panteon. Mange af disse ses rundt om i byen den dag i dag. Ranapaladsernes klimaks er Singha Durbar fra 1911, der på byggetidspunktet sandsynligvis var det største palads i Asien. Det blev opført af de to ingeniører Kishore og Kumar Narshing Rana. Det var en overbevisende udførsel og fortolkning af neobarok paladsarkitektur. Singha Durbar huser i dag parlamentet.

Jordskælv og urbanisering
Det omfattende og ødelæggende jordskælv i 1934, som gik hårdt udover Kathmandudalen viste sig som en mulighed for Ranaerne, for at udføre nogle af deres urbaniseringsplaner. Foruden den imponerende og stadig uagtet genopbygning af dalens byer kom en ny ”boulevard” ved navn Juddha Sadak – bedre kendt som New Road. Ranaerne ville føre Kathmandu ind i det 20. århundrede. Om man kan lide stilen eller ej.
Statsminister Juddha Shumshere Rana sagde kort efter jordskælvet at ”byen ikke bare skulle genopbygges. Men skulle nyopføres i en mere jordskælvssikret (japansk) byggestil. Man tør knap tænke på byggekvaliteten i dag, og hvad et større jordskælv kunne medføre.
Et tidligere eksempel på Maharajaernes storladne visioner ses i området nær Rani Pokhari (der dog er fra det 17. århundrede). Under Chandra Shumshere (statsminister 1901-1929) blev her opført skoler, højere læreanstalter samt klokketårnet (Clock Tower). Efter jordskælvet blev klokketårnet genopført i en mere ”upto date”. Det blev europæiseret.

Tiden løb dog ud for Ranas-regimet. De demoratiske vinde fra Indien føj over Himalaya og Nepal vandt friheden igen efter Mohan Shumshere Rana udpegede en overgangsregering i 1950.

Man køre ofte forbi dem og hører at dette er Singha Durbar, dette Hotel Shankar osv, ofte uden at tænke på hele historien. Mange af Ranapaladserne er i en elendig forfatning og trænger til en grundig restaurering. I dag huser de primært regeringskontorer, biblioteker, hoteller og uddannelsesinstitutioner. Tag på tur i Kathmandu og se en del af byens mindre berømte sider. Se paladserne som seværdigheder i sig selv – det giver Kathmandu endnu en sjov og flot facet.