Rejser til Centralasien og Uzbekistan

Oplevelser for livet - uden for lands lov og ret!

Siden tidernes morgen har Centralasien været omgærdet af mystik, og lige så længe har regionen været beboet af mange forskellige folkefærd. Dette er blandt andet takket være de to floder Syr Darya mod nord og Amu Darya mod syd, som indrammer Uzbekistan, men også på grund af den essentielle placering regionen havde mellem Vest og Øst, som gjorde regionen ideel som handelsrute for handel af kostbare vare mellem Kina, Indien og Europa. Der er således gemt utallige kulturelle skatte i denne del af verden.

Rejser til Uzbekistan

Sorter efter:
Vælg sortering

Brug for ekspert-rådgivning?

Kipling Travel er langt fra et internetbureau. Vi har højt kvalificerede rejseeksperter siddende, hvis eneste formål er at hjælpe vores kunder med at vælge (og skabe) den ferie, der skaber de stærkeste minder!

Vores dybe (nærmest nørdede) viden om destinationerne bruger vi til at oplyse om - og inspirerer til - områder, som langt de fleste rejsebureauer slet ikke ved eksisterer. Hvis du har behov for inspiration til hvilken rejse - eller destination - så ring til os.

Kipling Travel
Praktisk information

Centralasien er et område i det indre Asien; ifølge dansk geografisk tradition benyttes betegnelsen om bjergene og højsletterne, som ligger mellem Himalaya i syd, De Sajanske Bjerge i nord, Pamir i vest og de kinesiske flodsletter i øst. Der er lidt forskellige holdninger til hvilke lande Centralasien indbefatter, men de fem officielle centralasiatiske lande er Kasakhstan, Kirgisistan, Uzbekistan, Turkmenistan og Tadsjikistan. I alt bor der omkring 65 mio. mennesker i de fem lande, hvilket blot er omkring 2% af Asiens samlede befolkning.

 

Centralasien har et kontinentalt klima. Da regionen ikke er omgivet af hav, som kan mildne temperaturerne, er det centralasiatiske fastlandsklima præget af kraftige temperatursvingninger i vinter- kontra sommerhalvåret. Centralasiens klima er generelt præget af meget tørke og kulde, hvilket ikke har været kompatibelt med agerbrug. Dette klima er især tydeligt på de højtliggende plateauer og højsletter, således eksisterer der kun reelt agerbrug i enkelte floddale og oaser.

Centralasien er en utrolig stor region med en yderst varieret geografi, hvilket inkluderer højsletter og bjerge (Tian Shan og Pamirbjergene), ørkener (Kara Kum, Kyzyl Kum, Taklamakan), og er præget af træløse stepper.

 

Uzbekistan grænser op til både Kasakhstan, Kirgisistan, Turkmenistan og Tadsjikistan, og er således mere eller mindre placeret i midten af den Centralasiatiske region. Landet er med sine 447.000 km2 det tredjestørste land i regionen, dog bor der omkring 30 mio. mennesker i Uzbekistan, hvilket udgør godt og vel halvdelen af hele befolkningstallet i Centralasien. Uzbekistans centrale placering i Centralasien gør det til et ideelt rejsemål for en rejse, hvor Silkevejen og regionens kulturarv skal udforskes.

Uzbekistans klima er meget lig resten af Centralasiens klima. Således har de meget varme somre og utrolig kolde vintre. Derfor anbefaler vi rejser til Uzbekistan i foråret eller efteråret, da temperaturerne er mest behagelige på disse årstider, dog er rejser mulige hele året, hvis man er klar på mere ekstreme vejrforhold.

 

Hovedstaden i Uzbekistan er Tashkent, som er beliggende i den nordøstlige del af republikken i floddalen Chirchik. Bjergene omkring byen giver en flot udsigt, hvor man blandt andet kan se de snedækkede bjergtoppe på Chimgang, hvilket giver en helt speciel følelse, som må opleves.Tashkent er mere end to tusinde år gammel og gemmer på masser af historie og kultur, eksempelvis blev byen islamiseret, fordi tyrkiske nomadestammer kontinuerligt erobrede byen. Grundet den islamiske historie eksisterer der en fantastisk islamisk kulturarv. I Tashkent kan man besøge et utal af fantastiske madrassaer (koranskoler) og moskeer, og et af de ældste eksemplarer af Koranen er opbevaret i et bibliotek i Tashkent.

Som Uzbekistans hovedstad byder Tashkent på mange finurligheder, som er traditionelle for regionen. Blandt andet er det muligt at se landets unikke kunst udstillet, man kan gå på opdagelse i smukke tæpper, smykker, keramik og endda musikinstrumenter og prøve at tænke sig tilbage til områdets storhedstid i al dens pragt. Hvis man er den opdagelseslystne type, er byens kendte markedsområde Chorsu et besøg værd. På dette kolossale marked kan man nemt fortabe sig en hel dag mellem bunker af snabelsko, tæpper, røgelse, krydderier, grøntsager og frugter af alle slags, og hvad hjertet ellers kan begære. Alle disse dufte og farveindtryk tryller ens tanker langt hen til orientalske drømme om svundne tider.

 

Hvis man ønsker at bevæge sig ud på en kulinarisk rejse, mens man besøger landet, er det værd at smage en af Uzbekistans nationalretter: ‘uzbekistansk plov’. Denne ret har mere eller mindre fået kultstatus i flere lande, hvorfor det er dét værd at smage den i dens hjemland. Retten er en risret (pilaf)  tilberedt med lammekød og fedt, samt forskellige grøntsager som løg og gulerødder. Retten har mange variationer, men fælles for dem alle er, at de er yderst velsmagende. Man kan næsten se de gamle nomader tilberede denne ret i en enkelt gryde, hvilket blot tilfører oplevelsen autenticitet.

 

Den historiske Silkevej gemmer på ældgamle hemmeligheder, utallige eventyr og andre mysterier, som blot venter på at blive udforsket. Silkevejen havde sin storhedstid, da verdenshandelen gik over Centralasien, og er en fællesbetegnelse for forskellige øst-vestgående handelsveje, der forbandt Kina, Persien, Mellemøsten, Indien og Europa, og som blev benyttet til transport af silke og andre kostbarheder. Silkevejen har eksisteret i årtusinder, og gennem tiderne har der følgelig været forskellige epoker, og således har de forskellige ruter haft forskellig betydning. Eksempelvis forbandt Silkevejen Kina med Baghdad under Det Abbasidiske Kalifat (750-1258), og i nyere tid forbandt Silkevejen Rusland med Indien. En gren af netværket forbandt endda vikingernes højborge i Nord med Centralasien, gennem en rute kaldet Ravruten.

Der hviler en særlig klang og stemning over kulturrejserne gennem de gamle emirater på Silkevejen i det glemte Centralasien. Rejsen gennem Alexander den Store, Djenghis Khan og Timur Lenks rige, byder på oplevelser ud over de almindelige kulturrejser. Rejsen med Kipling Travel går ad Silkevejen gennem Kyzylkum-ørkenen i det klassiske Transoxiana til oasebyerne Samarkand, Bukhara og Khiva. Der er rig mulighed for at vandre på de stier, som nomaderne vandrede på for flere hundrede år siden, dufte til og smage på krydderier, som du aldrig har hørt om før, se tekstiler, materialer og andet som er meget fjernt fra vores daglige hverdag. Kort sagt er Silkevejen stadig en rute, der emmer af mystik og forførelse, og som kun venter på at blive udforsket.

 

Khiva - en unik by, der rettelig har fået titlen "det syvende vidunder i verden", takket være dens autentiske atmosfære, som giver følelsen af en æra fra begyndelsens ​​tid. Byen fremstår næsten som et museum i det fri grundet de prægtige bygninger, hvor kernen er paladset Itchan Kala. Byen ligger vest for Amu Darya-floden (Oxus), og var et centralt stop på Silkevejen. En rejse til Uzbekistans Khiva kan dermed give dig et kig ind i karavanernes storhedstid og bombardere dig med sanseindtryk lige fra det særlige arkitektoniske udtryk til duft- og smagsindtryk fra basarerne.
 
Bukhara - en historisk guldmine

Bukhara er en af de berømte oaser på Silkevejen. Vand fra floderne Zerafshan og Amu Darya har givet byen masser af liv. Byen er beliggende på en parallel rute til Silkevejen, og var i Silkevejens storhedstid et handels- og kulturcentrum for regionen, og havde handelsforbindelser til både øst, nord og vest. Bukhara er et af de mest komplette eksempler på en middelalderby i Centralasien, hvorfor byens bymidte også er optaget på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Byen gemmer på usædvanlige monumenter såsom Ismail Samanis mausoleum. Byen emmer af historie, og der er rig mulighed for at få boret næsen og nysgerrigheden dybt ned i Centralasiens historie.
 
Samarkand - Uzbekistans juvel

Samarkand er med sin næsten halve million indbyggere den næststørste by i Uzbekistan, og er med sine 2700 år en af de ældste byer i Centralasien. Tilbage i tiden var byen centrum og mødested for handelskaravaner fra Indien, Persien og Kina. Det er tydeligt, at Samarkand er en af de ældste kulturbyer i verden, og den fascinerer med sine mange velholdte, orientalske bygninger. Eksempelvis er Samarkand hjemsted for den største kuppelmoské i Centralasien; Bibi Khanums Moské, som bestemt er et besøg værd. Denne legendariske by blev i 2001 optaget på UNESCOs Verdensarvliste, og giver fortsat vesten associationer til mystiske og uopnåelig tider. Det er en by, der skal opleves, hvis man skal rejse i karavanernes fodspor.

 

Tilsammen udgør disse tre byer centrale og vigtige, historiske knudepunkter på Silkevejen, hvilket gør dem til essentielle destinationer på en Uzbekistanrejse. Centralasiatiske rejser bliver mere og mere populære. Om det er på grund af den spændende og begivenhedsrige historie, de traditionsbundne og historiske seværdigheder såsom Silkevejen, eller om det er helt andre ting, der trækker hos folk, er ikke til at sige. Men ét er sikkert - en rejse til denne del af verden vil give dig uforglemmelige oplevelser og minder for livet. Regionen har så meget mystik, historie og kultur at byde på, at du umuligt kan blive skuffet.

Hvis et land som Uzbekistan, en region som Centralasien, og en historisk rute som Silkevejen skal forstås og opleves, er det essentielt at have en guide, der kender områderne, smutvejene, og hemmelighederne, så man således kan opleve de små kroge, den almene turist aldrig opdager. Kipling Travel giver dig netop muligheden for dette, så hvis du er lige så eventyrlysten som os på kultur og mystik, vil vi med glæde hjælpe dig til at få stillet din nysgerrighed og rejselyst med en rejse til Centralasien og Uzbekistan.

Der er daglig afrejse på de skræddersyede Uzbekistanrejser

 

Små grupper med dansk rejseleder

Vi lægger, modsat trenden i den danske rejsebranche, vægt på små grupper, da vi mener det ubetinget gavner oplevelsen og det interkulturelle samspil. Det vil sige, at vi generelt holder grupperne under 16 deltagere - og en hel del er nede under 10 deltagere. Det gør konkret, at der går mindre tid med at komme ind og ud af busser og anden logistisk irritationstid. Vi synes, det er et kvalitetsstempel, men det koster også lidt mere at være en gruppe på 12-14 rejsende end en gruppe på 36 rejsende.
 
En grupperejse er oftest den rejse, der er kælet mest for. Her får du unikke oplevelser, ofte på unikke ruter uden for normale turist-strøg. Det gælder både vore kulturrejser og trekkingture samt ekspeditionerne. Og rejselederne kan ofte skabe prikken over i'et, da de kender områderne og landene, hvilket skaber det sidste krydderi.
 
Vi garanterer ofte afrejse helt ned til 8 deltagere.

 

Denne hjemmeside bruger cookies for at fungere, til brug for trafikmåling og optimering af sidens indhold samt til at målrette markedsføring. Ved at bruge vores side accepterer du brug af cookies til disse formål. Se vores Privatslivspolitik
Information
Funktionalitet
Statistik
Marketing

Hvad er cookies?

En cookie er en fil, som browseren lægger på din computer. Den gør det muligt at genkende din computer, og huske valg du tidligere har truffet på hjemmesiden. En cookie kan ikke sprede computervirus eller andre skadelige programmer. Cookies sletter sig selv efter et vist antal måneder (kan variere), men de fornyes efter hvert besøg. Cookien kan ikke se, hvem du er, hvad du hedder, hvor du bor eller om computeren bruges af en eller flere personer. Hvis du giver personlige oplysninger til en hjemmeside, så kan en cookie dog anvendes til at huske dig til næste gang du besøger hjemmesiden.

Hjemmeside

CAKEPHP - 1 uge

Hjemmesiden bruger denne cookie til at huske den besøgende. På webshops bruges den fx. til at huske brugerens kurv.

CakeCookie[vmcmsPersonalizedNodes] - 5 år

Hjemmesiden sætter denne cookie, for at huske hvilke sider der er blevet vist, for senere at kunne fremhæve disse sider.

catalog-travel-ids - 180 dage

Denne cookie bruges til at huske hvilke rejser der er blevet tilføjet kataloget.

Cookie-indstillinger

CakeCookie[vm-gdpr] - 1 måned

Bruges til at huske de valg der tages under Cookie-Indstillinger.

CakeCookie[vm-gdpr-accept] - 1 måned

Angiver om cookie-indstillinger er blevet gennemgået / accepteret.

Google Analytics

_ga - 2 år

Registrerer et unikt ID, der anvendes til at føre statistik over hvordan den besøgende bruger hjemmesiden.

_gid - Slettes når browseren lukkes

Denne cookie bruges til at spore, hvor lang tid den besøgende bruger på hjemmesiden.

_gat - 1 dag

Bruges til at reducere mængden af forespørgsler til Google

gwcc - 90 dage

Google Website Konvertering af opkald.Google Analytics samler oplysninger, der gør det muligt for at forstå interaktioner med Googles websteder og i sidste ende forbedre brugeroplevelsen for bedre at kunne betjene dig som bruger.

Google Tag Manager

_dc_gtm_UA-# - Slettes når browseren lukkes

Bruges af Google Tag Manager til at kontrollere opstarten af Google Analytics-koden. # = ID fra Google Analytics.

Facebook Pixel

fr - 118 dage

datr, lu, c_user, fr, xs, p, presence, act, sub, sb - Facebook-cookies oprettes, når du har været på Facebook og besøger vores hjemmeside. Dette gør det muligt for Facebook at tilpasse mulige annoncer eller indlæg baseret på din browseradfærd. Alle cookies foruden datr (2 år), lu (2 år) udløber efter sessionafslutning. Denne cookie bliver brugt til at målrette annoncer på Facebook.

Google Adwords

test_cookie - Slettes når browseren lukkes

Bruges til at tjekke, om browseren understøtter cookies.

IDE - 1 år

Bliver brugt af Google til at registrerer og sende information omkring hjemmesidens brugere og deres handlinger efter de har fået vist reklamer, for bedre at kunne vise reklamer til den enkelte bruger

OptinMonster

_omappvp - 11 år

OptinMonster bruger denne cookie til at se om brugeren har besøgt hjemmesiden før.

_omappvs - Slettes når browseren lukkes

OptinMonster bruger denne cookie til at se om brugeren har besøgt hjemmesiden før i sessionen.

om-session-pageviews - Slettes når browseren lukkes

OptinMonster bruger denne cookie til at tælle antallet af sidevisninger.

om-session-start - Slettes når browseren lukkes

OptinMonster bruger denne cookie til at se hvor langt tid brugeren bruger på en side.