Vælg den rigtige trekkingtur og rute i Nepal

Det kan være sin sag at vælge den rigtige trekkingtur i Nepal, men vi håber at denne oversigt med ”Nepals Trekkingture” kan hjælpe på vej

Helt generelt er Nepal måske verdens mest varierede og bedste trekkingland. Der er ufattelig mange muligheder, men i virkeligheden snævres de ind til nedenstående felt i forhold til umiddelbare oplevelser med Nepals kultur og natur, herunder Nepals bjerge som er fortryllende:

 

Oversigt over Nepals primære trekkingområder:

Annapurna (mange ruter) som er det mest populære trekkingområde med ca. 170.000 trekkere
Everest (mange ruter) med omkring 55.000 trekkere
Manaslu med omtrent 15.000 vandrere
Langtang og Helambu med omtrent 9.000 trekkere
Mustang med omkring 3.000 trekkere
Kanchenjunga med omkring 2.000 trekkere
Makalu med omkring 1.500 trekkere
Dolpo med omkring 2.500 trekkere
Great Himalayan Trail - Nepal på tværs ad den høje eller mellemhøje rute

 Læs mere detaljeret neden for om de forskellige områder

Annapurna er Nepals største trekkingområde, hvor der er et finmasket net af overnatningsmuligheder og vandreture fra bare én dag og op over tre uger. Det er let at komme til, man kan køre eller flyve fra Kathmandu og/eller Chitwan. 

 

Poon Hill
Poon Hill vandreturen i Nepal er nok den allermest populære overhovedet med over 150.000 besøgende årligt – og det er ikke uden grund. Der er storslåede udsigter til Annapurna, Dhaulagiri og Fiskehalebjerget.
Det er det mest oplagte trek på 5-7 dage.

For: klassisk rute og meget flotte udsigter
Mod: Meget besøgt og lidt for tæt pakket i højsæsonen 1/10-15/11 samt 10/3-20/4

Varighed: 4-7 dage
Gradering: Lettere
Bedste årstid: Forår (rhododendronblomstring) og efterår
Mulig årstid: vinter
Regntid: Ultimo juni til primo september 

 

Begnas Tal
Begnas Tal er en let vandretur lige som Poon Hill, men der er meget få turister. Desuden er indkvarteringen væsentlig bedre (privat semiluksus "Camp" med bad og toilet på "værelset". Der er ubesøgte landsbyer, bjergsøer og storslåede udsigter til Annapurna 2, Fiskehalebjerget, Lamjung, Himalchuli og Manaslu.
Det er det mest oplagte trek på 2-8 dage.

For: Som Poon Hill for 30 år siden
Mod: Dagsvandringer fra samme camp (man behøver ikke pakke sammen hver dag)

Varighed: 2-8 dage
Gradering: Lettere
Bedste årstid: Efterår samt forår (rhododendronblomstring) 
God årstid: Vinter
Regntid: Primo juni til primo september

 

Annapurna base camp (Annapurna Sanctuary)
Annapurnas fantastiske basislejr beliggende inde i Sanctuary giver en chance for at stå ansigt til ansigt med verdens 10. højeste bjerg. Med 10-12 dages vandremulighed, er trekket til Annapurna en af de bedste for at komme helt tæt på bjergene. Meget travl oktober og november

Varighed: 11-14 dage
Gradering: Middel
Årstid: Efterår og sen forår 

 

Mardi Himal
Næsten "den nye Annapurna base camp", men hvor der er meget meget få turister i forhold til Annaurna base camp. Mardi Himal går poå yndersiden af The Sanctuary med verdensklasseudsigter til Macchapucchare (Fiskehalebjerget), herlige landsbyer og god trekking i misselgraden

Varighed: 11-14 dage
Gradering: Middel
Årstid: Efterår og sen forår 

 

Annapurna med Nar og Phu
Nar og Phu er dalene nord for Manang og hoved Annapurna stien. Her er småbitte tibetanske landsbyer, forrygende kultur og natur i et relativt nyåbnet område som byder på Annapurna som for 25 år siden. Det er ren verdensklasse som kun kan anbefales på det varmeste.


Varighed: 15-18 dage
Gradering: Middel+ (Kang La passet 5.220 meter er hårdt)
Bedste årstid: Forår (rhododendronblomstring) og efterår
Regntid: Ultimo juni til primo september.
Sne: Passet er lukket om vinteren

 

Rundt om Annapurna
Rundt om Annapurna var engang Nepals store trekkingtur, som man bare måtte gå. Siden midten af nullerne (2004 og frem) har et større vejbyggeri i både Marshyangdi-dalen og i Kali Gandaki-dalen gjort Annapura til en mindre attraktiv Himalayavandretur.

Varighed: 14-21 dage
Gradering: Middel (Thorung La 5.416 meter er hårdt)
Bedste årstid: Forår (rhododendronblomstring) og efterår
Regntid: Ultimo juni til primo september.
Sne: Passet er lukket om vinteren

Everest området hedder egentlig Solu-Khumbu, hvor Solu er den lave del af Sherpalandet og Khumbu er den øvre del (efter Lukla og Namche Bazaar). Der er fin logistik med tehuse og lodges og vandreture fra ca. 5-6 dage og op til tre uger på de store paskrydsningsruter med Cho La, Khongma La og Renjo La passene. 

 Læs hele Everest guiden her

Everest base camp for individuelle og Everest base camp med dansk rejseleder
Everest base camp ruten går typisk fra Lukla til foden af Mount Everest ved Everest base camp. Man skal være meget varsom med ruten, da højdesyge er en reel risiko. Det anbefales først at overnatte i 5.000 meters højde efter 9 dages vandring.
Everest basecamp trekket er den store nyklassiker, en af verdens allerflotteste vandreture overhovedet.
Varighed: 14-21 dage
Gradering: Middelhård
Bedste årstid: Forår (rhododendronblomstring) og efterår
Regntid: Primo juli til primo september 

 

Solu
Solu området med klostre og landsbyer er Everest oversete vandreområde. Får år tilbage gik de fleste fra Jiri (eller før det, Lamosangu) til Lukla da det var billigere og gav bedre højdetilvænning. Området er kendetegnet ed skov, agerland og landsbyer i højder fra 2.000 meter til 3.000 meter i snit.
Varighed: 5-10 dage
Gradering: Middel
Bedste årstid: Forår (rhododendronblomstring) og efterår samt vinter
Regntid: Primo juli til primo september 

 

Everest base camp, Gokyo og High Pass
Everest base camp, Cho La passet, Khongma lLa passet og Renjo passet er en moderne højdeklassiker, hvor man skal være stærkt gående og godt akklimatiseret.
Det er en af verdens flotteste højalpine ruter.
Varighed: 14-21 dage
Gradering: Hård
Bedste årstid: Forår (rhododendronblomstring) og efterår
Regntid: Primo juli til primo september
Sne: Passene er lukket om vinteren indtil ultimo marts

Langtang og Helambu området

Langtang og Helambu ligger umiddelbart nord for Kathmandudalen og er det tredjemest populære vandreområde i Nepal. Som ved Annapurna og Everest, er der tehuse hele vejen og logistikken er derfor god. Der er tre fire valgmuligheder, hvorfor der er vandreruter fra 4 til 14 dage.

 

Langtang dalen
Langtangdalen ligger parrallelt med grænsen til Tibet og er en flot 1½ uges vandretur fra lavland til højland. Den kan udvides med søhøjlandet ved Godainkunda søerne og derefter at krydse ned i det lavereliggende Helambu område. Langtang-Helambu er let at komme til i bil, alternativt bus.
Varighed: 7-10 dage
Gradering: Middel
Bedste årstid: Forår (rhododendronblomstring) og efterår samt vinter (uden Godainkund søerne)
Regntid: Ultimo juni til primo september

 

Helambu
Helambu er Langtang områdets svar på Everesttrekkets Solu område. Her er højderygge med landsbyer og terrassemarker og agerland. Højderne er typisk begrænset til under 3.000 meter.
Varighed: 5-6 dage
Gradering: Middel, lettere middel
Bedste årstid: Forår og efterår samt vinter
Regntid: Ultimo juni til primo september.

Manaslu er det nyeste trekkingområde som er åbnet med faste oervantningssteder, Nepals tehuse elle trekkinglodges.

 

Rundt om Manaslu for individuelle og Manaslu Rundt med dansk rejseleder
Efter at kørevejen er kommet på Annapurna-ruten, er Manaslu Rundt den nye stor-trek med en pasoverskridning af det 5.100 meter højde Larkya pas. Der er få vandreture, der er så afvekslende som Manaslu og det er ydermere let at komme til i bil fra Kathmandu.
Varighed: 14-20 dage
Gradering: Middel (Larkya La 5.153 meter er hårdt)
Bedste årstid: Forår (rhododendronblomstring) og efterår
Regntid: Ultimo juni til primo september.
Sne: Passet er lukket om vinteren

  

Udstyr

Kunne fylde hele artiklen, men jo højere man skal op, jo mere udstyr skal der med. Generelt skal man medbringe let tøj til dagene, varmt tøj til aftnerne/morgnerne. Den maksimale vægtgrænse på ens flybillet på 20 kg, er absolut rigeligt. En pakket rygsæk til fire ugers rejse med en trekkingtur til eks. Makalu vejer ca. 15 kg. De fleste rejsebureauer med speciale i trekking sender udførligt materiale med udstyrslister osv. ud ved bestilling. Her kan Spejder Sport, Friluftsland samt Fjeld og Fritid være behjælpelige.

 

Højderne

Himalaya begynder først for alvor, hvor Alperne holder op. F.eks ligger Larkya-passet (Rundt om Manaslu) i mere end 5.200 meter - 1.000 meter højere end Matterhorn i Schweiz! Dette kan indebære en risiko for højdesyge, kaldet AMS (Acute Mountain Sickness) og de værre former, HAPE samt HACE der er hhv. lunge- og hjerneødemer. Der forskes livligt i problematikken omkring menneskers tilvænning til højden, men man kender endnu ikke nøjagtigt til mekanismerne omkring bjergsygen. Man ved, at det ikke direkte har noget med kondition at gøre - det kan ramme selv den mest veltrænede og gør det ofte, hvis man overbelaster sig selv i stor højde.

Der findes populært sagt tre måder at forebygge højdesygen effektivt på: gå langsomt, gå langsomt og gå langsomt. Derudover bør man drikke rigeligt (vand og te, ikke alkohol). Man bør tage mindst to hviledage, inden man når 5.000 meter og det er klogest ikke at stige mere end 500 meter om dagen over 3.300 meter, i det omfang overnatningsmulighederne tillader det. Der er alligevel af og til nogle, der føler de lette symptomer som hovedpine, appetitmangel og søvnløshed, men det går ofte meget hurtigt over. De sværere symptomer inkluderer ekstrem træthed, svær hovedpine, svimmelhed, opkastning, og så er det på tide at søge hjælp til at komme ned. Også hvis du skal bæres ned midt om natten! Der findes nemlig også kun tre virkelige effektive midler at blive rask på: gå ned, gå ned og gå ned. Medikamentet, diamox, som du kan købe i håndkøb i Nepal (recept i Danmark), kan forebygge og delvis behandle højdesyge. 125 mg morgen og aften, men jeg kan ikke anbefale det til en normal trekkingtur, hvor akklimatiseringen bør være i orden (= hviledage nok).

Lad alligevel være med at være bekymret. Masser af trekkere har ingen problemer. Det er ofte nok at gå et par hundrede meter ned (eller end til sidste sted, hvor man havde det godt) for at få det bedre.

 

Trekkingpermit TIMS

Når du rejser til Nepal skal du have en offentlig tilladelse til at bevæge dig i bjergområderne. Er for de fleste ikke nødvendigt mere. Everest, Langtang og Annapurna er åbne områder. Bevæger man sig uden for disse områder, skal man have en tilladelse (trekkingpermit). Dette er til glæde for turisterne såvel som myndighederne, da der er større klarhed over hvilke områder der besøges og hvilke, der ikke gør. Det koster fra 10$ om ugen for standardruterne til 90$ om ugen for områder, hvor kun organiserede trekkinggrupper må gå; og op til 700-850$ om ugen for Mustang, nordlige Sankhuasawa og Øvre Dolpo. Trekkingpermits fås på immigrationskontoret i Kathmandu eller Pokhara. Husk to billeder og pas. Der er åbent Søn.-Tors. 10-17. Fre. 10-15.

Denne hjemmeside bruger cookies for at fungere, til brug for trafikmåling og optimering af sidens indhold samt til at målrette markedsføring. Ved at bruge vores side accepterer du brug af cookies til disse formål. Se vores Privatslivspolitik