Smag på Marokko med Camilla Plum

Kulinarisk rejse med tv-kok og kogebogsforfatter Camilla Plum og antropolog og rejseleder Lise Kloch

 

Smukt malede taginer med duftende lammekød og abrikoser, juice af granatæble og solmodne appelsiner, dybstegte sardiner, dampende myntete og couscous-salater tilberedt med masser af krydderier og kærlighed.

Det marokkanske køkken er en sanseoplevelse af de helt store. Vi oplever det hele på allernærmeste hold, når kogebogsforfatter og tv-kok, Camilla Plum, tager os med på en kulinarisk odyssé gennem Marokko.

 

Undervejs besøger vi Marrakesh’ farverige markeder og madgader, spiser friskfanget fisk og skaldyr i kystbyen Essaouira og bliver inviteret på traditionel berber-picnic i Atlasbjergene. Og så skal vi naturligvis lave mad sammen og blive klogere på krydderierne, ingredienserne og hemmelighederne bag den lækre, marokkanske mad.

Velkommen til en særrejse med få pladser.


1.

Afrejse, ankomst til Marrakech. Velkomst. Medinaen, markeder og madgader. Djema el Fna-pladsen

Afrejse, ankomst til Marrakech. Velkomst. Medinaen, markeder og madgader. Djema el Fna-pladsen

Vi rejser fra København og flyver direkte til Marrakesh i Marokko. Her bliver vi indkvarteret på et historisk riad indrettet i klassisk marokkansk stil. Vi bor lige i hjertet af medinaen (den gamle bydel) i gåafstand til den berømte plads, Djema el Fna, og tæt på souk’en (basarområdet), hvor der kan shoppes alt fra skønne lanterner og tæpper til krydderier og farvestrålende keramik.

Efter ankomsten mødes vi på riad’ens charmerende tagterrasse, hvor Lise og Camilla byder velkommen og inviterer på en kop klassisk marokkansk myntete.

Efterfølgende skal vi på opdagelse i Marrakesh, der med sine snirklede basargader, fine gårdhaver og smukke haveanlæg er indbegrebet af 1001 Nats Eventyr. Medinaen er et mekka for madelskere, og Camilla guider os gennem byens travle madgader, hvor farverige krydderier sælges fra åbne beholdere, og hvor duften af brændte mandler og grillet lammekebab kæler for vores næsebor. Fra de mange små butikker og streetfood-boder sælges alt fra syltede citroner og gedehoveder til fladbrød og friskgrillede auberginer. Vi besøger et af de små, traditionelle bagerier. Her bages brødet i ovne fyret med brænde – og har man ikke en ovn derhjemme, kan man bringe sin egen dej og få den bagt i ovnen. Vi skal naturligvis også forbi den berømte Meschoui-gade, hvor hele lam tilberedes i rustikke lerovne, som er gravet ned i jorden.

Aftenen bruger vi på den centrale plads, Djema el Fna, der hver aften forvandler sig til et kæmpe udendørs marked med gøgl, slangetæmmere og hundredvis af madboder. Camilla Plum fortæller om de mange eksotiske specialiteter, der tilberedes og serveres fra interimistiske køkkener, og der bliver der rig mulighed for at prøve kræfter med de spændende retter.

2.

Marrakech. Marjorelle-haven. Frokost i kvindeorganisationen Amal. Bahia-paladset. Tid på egen hånd

Dag 2

Efter morgenmaden går turen til Marrakesh’ nye, franske bydel (Ville Nouvelle), der med sine brede boulevarder og moderne arkitektur står i skærende kontrast til medinaens snævre gader og spraglede gadeliv. Vi besøger den smukke Majorelle-have, der blev grundlagt i 1922, og som fra 1980 blev drevet af den franske modedesigner Yves Saint Laurent. En ikonisk blåmalet villa udgør et fantastisk bagtæppe til havens mange kaktusser, palmer og ceriserøde bougainvilleaer. Vi går en tur i haven og kigger også inden for i det lille museum, der rummer en fin samling af berbisk kunsthåndværk.

 Der venter os en ganske særlig oplevelse, når vi efterfølgende besøger organisationen Amal, der hjælper udsatte kvinder i Marokko. Kvinderne bliver trænet i at lave mad og drive restaurant, så de kan klare sig selv økonomisk. Og vi bliver inviteret med til bords! Vi skal nemlig spise vores frokost her i organisationen og nyde kvindernes dejlige, hjemmelavede mad. Samtidig bliver vi klogere på kvinders levevilkår i Marokko og hører om, hvilke udfordringer, kvinderne står over for i deres hverdag.

 Marokkanske kvinder er i dag juridisk sikret på mange områder og har ret til forældremyndighed, arv, skilsmisse, ejendomsret. Der er forbud mod børneægteskaber, og lavalderen for ægteskaber er 18 år. Men der er stadig meget langt til ligestilling, og der er mange mangler lovgivningsmæssigt. Heldigvis har Marokko et stærkt civilsamfund, hvor organisationer som Amal hjælper de mange kvinder, som kæmper for den daglige overlevelse og retten til personlig frihed.

 Efter det spændende besøg, kører vi tilbage til den gamle bydel, hvor vi kigger forbi Bahia-paladset, som imponerer med smukke mosaikker og elegante gårdanlæg. Resten af eftermiddagen er der tid til at udforske Marrakesh på egen hånd eller slappe af på vores hyggelige riad. Man kan tage på marked eller fx besøge den ældgamle, smukke koranskole, Ali Ben Youssef Medersa eller nyde solnedgangen fra en af byens mange tagterrasse-cafeer.

 For dem som har lyst, mødes vi om aftenen og spiser middag sammen.

3.

Marrakech. Markedsbesøg og madlavning ved Camilla Plum. Fællesmiddag under stjernehimlen.

Dag 3

Der venter os i dag en masse skønne oplevelser med madlavning, markedsbesøg, hygge og masser af god mad! Efter morgenmaden tager vi sammen på det berømte Mellah-marked for at købe ind til dagens madlavning. Camilla guider os igennem de mange boder, der bugner af frugt og grøntsager, farverige tårne af krydderier, oliven i alskens afskygninger, tørrede chilier og kæmpe duske af frisk mynte.

Med poserne fulde af lækre indkøb vender vi tilbage til riad’en. Resten af dagen bruger vi på at lave mad i tagterrassens udekøkken. Camilla fortæller om de krydderier, der indgår i marokkansk madlavning og guider os gennem en række marokkanske retter. Vi laver blandt andet mad i taginer, en marokkansk stegeso lavet af ler. Vi fylder taginerne med kød, grøntsager og krydderier og gør som de lokale – fragter dem ned til det lokale bageri , hvor de bliver tilberedt i bagerens traditionelle ovn!

Du kan deltage i madlavningen i det omfang, du har lyst. Du kan også bare kigge på og slappe af på den hyggelige tagterrasse. Når maden er klar, dækker vi op på langborde og spiser den fantastiske buffet sammen.

4.

Marrakech – Essaouira. Argonolie-produktion. Gåtur i medinaen.

Dag 4

Det er blevet tid til at forlade Marrakesh for at køre ud til kysten og den charmerende by Essaouira. Undervejs gør vi holdt og oplever, hvordan man laver Marokkos berømte arganolie, en vegetabilsk olie udvundet af nødderne fra argantræet. Berberne, som er Nordafrikas oprindelige befolkning, har i årtusinder brugt olien til madlavning. I dag er arganolie kendt i hele verden for sine kosmetiske egenskaber og anvendes blandt andet i hår- og hudpleje.

 Vi ankommer til Essaouira hen ad eftermiddagen. Den charmende kystby er populær blandt både bohemer, windsurfere, kunstnere og turister og lokker med sin friske havluft og afslappede atmosfære. Palmerne og de hvidkalkede huse med blåmalede døre og vinduer bidrager til den eksotiske stemning.

Portugiserne anlagde en handelsstation i Essaouira tilbage i 1400-tallet, og den sydeuropæiske indflydelse ses stadig i arkitekturen. Området har siden antikkens tid været en vigtig handelsby, og i de små basargader kan man stadig gøre et godt køb. Byens lille souk er nem at overskue - selv hvis du er ude på egen hånd. Essaouira er i det hele taget svær ikke at holde af.

Vi går en tur sammen i den stemningsfulde medina, hvor kunstgallerier ligger side om side med keramikbutikker og hyggelige spisesteder.Medinaen er i dag en del af Unescos kulturarv. Vi går op på bymuren, der omslutter den gamle bydel og får et fint kig ud over de labyrintiske gyder og hvidvaskede huse.

Der bliver lidt til at shoppe i souk’en eller bare nyde solen og slappe af på en af byens stemningsfulde cafeer. For dem som har lyst, mødes vi igen om aftenen til fællesmiddag.

5.

Essaouira. Port de Peche (fiskerihaven). Madlavning med fisk og skaldyr ved Camilla Plum. Tid på egen hånd

Dag 5

Efter morgenmaden går vi en tur ned til havnen. Herfra kan vi se Essaouiras imponerende fæstningsanlæg, som gennem tiden har beskyttet byen mod udefrakommende fjender. I nyere tid har fæstningsværket dannet en dramatisk kulisse i blandt andet HBO-serien Game of Thrones og i Bille Augusts film Jerusalem.

Fiskeri er en vigtig indtægtskilde i Essaouira, og Port de Peche (fiskerihaven) er fyldt med blåmalede fiskerbåde. Vi går en tur på kajen, hvor bådebyggerne arbejder, og fiskerne ordner deres garn. Vi ser nærmere på dagens fangst og udvælger de fisk og skaldyr, som skal vi skal spise til frokost. Med Camilla Plum i spidsen griller vi fisk og får vi tilberedt et enkelt, men skønt måltid, som vi nyder i et af de rustikke madtelte ved vandet.

Resten af dagen er på egen hånd til fx at gå i souk’en, slappe af i solen eller en tur i hamam.

6.

Essaouira – Imlil, Atlasbjergene. Krydderihave i Ourika-dalen. Overnatning i bjerg-riad

Essaouira – Imlil, Atlasbjergene. Krydderihave i Ourika-dalen. Overnatning i bjerg-riad

Vi tager afsked med Essaouira og kører sydpå og op i Atlasbjergene til Imlil (1740 meter over havet). Undervejs besøger vi en lille krydderihave, hvor vi skal se, hvordan nogle af de krydderier, som bruges i marokkansk madlavning og alternativ medicin, produceres.

I Imlil bliver vi indlogeret på et enkelt, men meget charmerende bjerg-riad. Faciliteterne er begrænsede, men her er masser af hjerterum, og udsigten til Atlasbjergenes sneklædte tinder er helt formidabel.

Vi går en tur sammen i Imlil. Den lille by er base for de mange besøgende, der hvert år kommer til Atlasbjergene for at vandre, nyde de skønne omgivelser og for at bestige Nordafrikas højeste bjerg, Jebel Toubkal (4167 meter).

7.

Imlil. Vandretur i Atlasbjergene (ca. 3 timer). Picnic i berberlandsby. Overnatning i bjerg-riad

Dag 7

Vi nyder morgenmaden fra udsigtsterrassen på vores hyggelige riad. Herefter er det tid til at hoppe i vandrestøvlerne (eller bare sko, der er gode at gå i). Foran os har vi ca. 3 timers vandring. Turen foregår i kuperet terræn i let tempo, og alle i almindelig fysisk form kan være med. Vi holder pauser undervejs og tager os god tid til at nyde de fantastiske udsigter.

Landskabet omkring Imlil er spektakulært, og det er ikke tilfældigt, at scener fra storfilmen Syv år i Tibet er optaget i området. Ved frokosttid gør vi holdt i en traditionel berberlandsby, der er smukt beliggende med udsigt ned gennem Mizane-dalen. Her er der dækket op til picnic i solen, og vi får mulighed for at prøve en række lækre, lokale specialiteter. Vi hører også, hvad der dyrkes i de små landbrug her i bjergene. Efter frokosten forsætter vi vandreturen og er tilbage ved vores riad midt på eftermiddagen. Resten af dagen kan vi slappe af og nyde de smukke omgivelser.

8.

Imlil – lufthavn og hjemrejse

Imlil – lufthavn og hjemrejse

Vi står tidligt op og kører nordpå til lufthavnen i Marrakesh for at flyve hjem.

Vi lander i København midt på eftermiddagen efter en fantastisk rejse med Smag på Marokko.

 

Velkommen hjem!

Priser
Sorter efter:
Vælg sortering
Pris per person (KUN 2 pladser ledig)
20. oktober 2018
Garanteret
12.998,-


INKLUDERET

  • Dansk rejseleder, Antropolog Lise Kloch
  • Camilla Plum, gastronom, tv-kok og forfatter
  • Flyrejse nonstop København-Marrakech retur på økonomiklasse
  • Bagage på flyet
  • Alle lufthavnsskatter og afgifter
  • 3 nætter på hyggeligt Riad hotel i Marrakech i delt dobbeltværelse
  • 2 nætter på hyggeligt Riad hotel i Essaouira i delt dobbeltværels
  • 2 nætter på hyggeligt bjerg Riad i Imlil i delt dobbeltværelse
  • Morgenmad alle dage
  • 4 x frokoster inkl. Berberpicnic i Atlasbjergene
  • 2 x middage 
  • 10 % rabat på rejseudstyr i udvalgte udstyrsbutikker
  • Gebyr til rejsegarantifonden
  • Produktansvarsforsikring
  • Det er en fuld pakke, dvs. rejsen er omfattet af pakkerejseloven og rejsegarantifonden

OBS: Ingen ekspeditionsgebyr: Kipling Travel lægger ikke faktureringsgebyr oveni rejsernes pris

IKKE INKLUDERET

TILKØB

Tillæg for enkeltværelse: 1398,-

Praktisk information

 

Type: Kultur grupperejse

Små grupper: 12-17 deltagere

 

Om Camilla Plum

Camilla Plum er gastronom, tv-kok og forfatter til en lang række kogebøger. Heriblandt den anmelderroste krydderi- og kogebog Abracadabra (2014). Camilla har stor kærlighed for det marokkanske køkken og har afholdt en lang række kurser i marokkansk madlavning, både i Danmark og Marokko.

Til daglig driver hun det statskontrollerede økologiske landbrug Fuglebjerggaard i Helsinge - læs mere her.

Denne hjemmeside bruger cookies for at fungere, til brug for trafikmåling og optimering af sidens indhold samt til at målrette markedsføring. Ved at bruge vores side accepterer du brug af cookies til disse formål. Se vores Privatslivspolitik
Information
Funktionalitet
Statistik
Marketing

Hvad er cookies?

En cookie er en fil, som browseren lægger på din computer. Den gør det muligt at genkende din computer, og huske valg du tidligere har truffet på hjemmesiden. En cookie kan ikke sprede computervirus eller andre skadelige programmer. Cookies sletter sig selv efter et vist antal måneder (kan variere), men de fornyes efter hvert besøg. Cookien kan ikke se, hvem du er, hvad du hedder, hvor du bor eller om computeren bruges af en eller flere personer. Hvis du giver personlige oplysninger til en hjemmeside, så kan en cookie dog anvendes til at huske dig til næste gang du besøger hjemmesiden.

Hjemmeside

CAKEPHP - 1 uge

Hjemmesiden bruger denne cookie til at huske den besøgende. På webshops bruges den fx. til at huske brugerens kurv.

CakeCookie[vmcmsPersonalizedNodes] - 5 år

Hjemmesiden sætter denne cookie, for at huske hvilke sider der er blevet vist, for senere at kunne fremhæve disse sider.

catalog-travel-ids - 180 dage

Denne cookie bruges til at huske hvilke rejser der er blevet tilføjet kataloget.

Cookie-indstillinger

CakeCookie[vm-gdpr] - 1 måned

Bruges til at huske de valg der tages under Cookie-Indstillinger.

CakeCookie[vm-gdpr-accept] - 1 måned

Angiver om cookie-indstillinger er blevet gennemgået / accepteret.

Google Analytics

_ga - 2 år

Registrerer et unikt ID, der anvendes til at føre statistik over hvordan den besøgende bruger hjemmesiden.

_gid - Slettes når browseren lukkes

Denne cookie bruges til at spore, hvor lang tid den besøgende bruger på hjemmesiden.

_gat - 1 dag

Bruges til at reducere mængden af forespørgsler til Google

gwcc - 90 dage

Google Website Konvertering af opkald.Google Analytics samler oplysninger, der gør det muligt for at forstå interaktioner med Googles websteder og i sidste ende forbedre brugeroplevelsen for bedre at kunne betjene dig som bruger.

Google Tag Manager

_dc_gtm_UA-# - Slettes når browseren lukkes

Bruges af Google Tag Manager til at kontrollere opstarten af Google Analytics-koden. # = ID fra Google Analytics.

Facebook Pixel

fr - 118 dage

datr, lu, c_user, fr, xs, p, presence, act, sub, sb - Facebook-cookies oprettes, når du har været på Facebook og besøger vores hjemmeside. Dette gør det muligt for Facebook at tilpasse mulige annoncer eller indlæg baseret på din browseradfærd. Alle cookies foruden datr (2 år), lu (2 år) udløber efter sessionafslutning. Denne cookie bliver brugt til at målrette annoncer på Facebook.

Google Adwords

test_cookie - Slettes når browseren lukkes

Bruges til at tjekke, om browseren understøtter cookies.

IDE - 1 år

Bliver brugt af Google til at registrerer og sende information omkring hjemmesidens brugere og deres handlinger efter de har fået vist reklamer, for bedre at kunne vise reklamer til den enkelte bruger

OptinMonster

_omappvp - 11 år

OptinMonster bruger denne cookie til at se om brugeren har besøgt hjemmesiden før.

_omappvs - Slettes når browseren lukkes

OptinMonster bruger denne cookie til at se om brugeren har besøgt hjemmesiden før i sessionen.

om-session-pageviews - Slettes når browseren lukkes

OptinMonster bruger denne cookie til at tælle antallet af sidevisninger.

om-session-start - Slettes når browseren lukkes

OptinMonster bruger denne cookie til at se hvor langt tid brugeren bruger på en side.