Bjergbestigning - gradering

Graduering af Kipling Travels ekspeditioner

Graderingen for bjergbestigning og ekspeditioner er en anden end for vores vandre- og trekkingture. På bjergbestigning spiller akklimatiseringen og bjergets fysik selvfølgelig ind. Hvor højt er det, hvor stejlt er det? Men alene højden eller hældningen giver ikke alene et entydigt billede. Gradering er  svært, og der kan være forskellige meninger, men i det følgende kan du se, hvordan ekspeditionerne graderes fysisk såvel som teknisk.

F.eks. er Kilimanjaro en krævende vandretur, men den er ikke teknisk svær – derfor er den graderet 1/B. Mera Peak og Elbrus er 2/C og Ararat er 1+/B 

   

Teknisk gradering

     

Fysik, kondition og højde

             
1  

Begynder
Er den letteste bjerggradering og ligger tæt op ad grad D på trekkingturene og 1 skal da også betragtes som en avanceret trekkingtur, der ender på toppen af et bjerg. Bjergerfaring er ikke nødvendig. A la Kilimanjaro, Toubkal og Ararat.

  A   Letteste niveau
Normal god kondition er ønskelig. Du skal kunne holde dig i gang en kort dag med rygsæk fra 3-6 kg. Højder op til 3.000 meter. 
Alá Kala Pattar på Everest base camp trekket, Shira Cathedral på Kilimanjaro osv.
 
             
2   Begynder til let øvet
Næstletteste gradering, hvor bjergbestigningen begynder i sin mere kendte form. Udstyr er nødvendigt, men stadig ingen forkundskaber i det alpine liv. Elbrus, Stok Kangri, Cotopaxi og Mera Peak er alle grad 2. Aconcagua er også grad 2, men primært på grund af højden.
  B   Normal til rimelig god kondition
Her er relativ god kondition og ikke mindst en vis udholdenhed nødvendig. Du skal kunne klare en topdag på 7-12 timer med en lettere rygsæk (4-8 kg). A la Toubkal i Atlasbjergene.
 
             
3   Let øvet
Grad 3 er mere krævende bjergbestigning i evt. stor højde. Her kræves tidligere erfaring i bjergbestigning, og i nogle tilfælde skal du have været over 6.000 meter før og selvstændigt have klatret ruter i f.eks. alperne som Lobuche Peak og Mont Blanc.
  C   Middelgradering
Middelgradering inden for ekspeditionerne. Rimelig god fysik er nødvendig, da vi her kommer i relativ stor højde. Du skal derudover være udholdende. Niveauet svarer til Kilimanjaro, Ararat og Stok Kangri, Mera Peak og Island Peak. Du skal kunne klare en topdag på 8-12 timer med en tungere rygsæk (6-8 kg). På nogle ekspeditioner, skal du bære din egen bagage (bl.a. Mexico og Elbrus).
             
4   Erfaren bjergbestiger
Her begynder de rigtig store og krævende bjerge. Der kan være lange og stejle passager med deciderede crux og evt. også mikset klatring. Klatre- og alpinerfaring er nødvendig. Som Baruntse.
  D   Større udholdenhed
Grad D er for hårdere ture i stor højde op til godt 7.000 meter. Det er vigtigt at komme meget forberedt og være stærk og udholdende for at have reelle topchancer. Du skal kunne klare en dag på 10-14 timer med en lettere rygsæk (8-10 kg). Regelmæssig træning inden afgang er et must. Højdeerfaring er nødvendig.
A la Aconcagua og Lhakpa Ri.
             
5   Stor erfaringsgrundlag
Svær teknisk klatring i is og sne. Her skal du have flere alpine sæsoner bag dig og kunne føre 5. grad på klippe. Den her gradering er kun for seriøse bjergbestigere, der vil på teknisk svære toppe som for eksempel Ama Dablam.
  E  

Ekstrem
Den hårdeste grad vi har, som foregår op til ekstremerne. Dette svarer til vores Mustagh Ata.samt 8.000 meter ekspeditioner til ex. Gasherbrum, Cho Oyu og Shisha Pangma. Du kan kun komme med efter en længere samtale med os. 

Den hårdeste grad vi har, som foregår op til ekstremerne. Den svarer til vores Denali-ekspedition, Mustagh Ata samt 8.000 meter-ekspeditioner til for eksempel Gasherbrum, Cho Oyu og Shisha Pangma. Du kan kun komme med efter en længere samtale med os.