Tanga

Helt ude på Afrikas østkyst, under en times kørsel fra grænsen til Kenya, ligger Tanga. I byen, som også er kendt som Tanzanias nordligste havneby, bor der 273.332 indbyggere. På trods af populationens størrelse, er byen noget mere afslappet at færdes i, sammenlignet med andre store byer i Tanzania.

Tanga har siden etableringen i 1500-tallet, været en by i udvikling. Dette skyldes særligt, at byens placering ved kysten, har været utrolig eftertragtet under kolonitiden i Østafrika. Tanga har været knudepunkt for handel med slaver og elfenben, og er i dag et stort eksportområde for kaffe, the, bomuld og sisal. Tanga er det helt rigtige sted at besøge, hvis kolonitidens historie ligger dit hjerte nær.


Tangas placering

Tanga er beliggende på det nordligste punkt af Afrikas østkyst. Herfra er der kun en lille times kørsel til nabolandet Kenya. Byen er blandt de største i Tanzania, og har siden sin etablering været et vigtige handelsområde for landet. Derfor har Tanga også flere transportmuligheder, end hvad de fleste Tanzanianske byer ellers kan bryste sig af.


Oplevelser i Tanga 

URITHI Tanga Museum

Dette museum er opretttet og vedligeholdt af “URITHI - The Tanga Heritage Centre”. Museets formål er at bevare Tangas kulturarv, med henblik på, at kunne bruge disse til fremtidig udvikling af byen.

Museet som er oprettet af den daværende tyske koloni-administration i 1890’erne, er bygget ud af koralsten, kalk og sand. Det er nogle skrøbelige, men yderst fine elementer, som bygningen er lavet af. Derfor har man også måtte søge ekspertise hos de dygtige teknikere fra Stone Town i Zanzibar.

Bag museets fine vægge finder du historiske billede-udstillinger, baseret på Tangas historiske bygninger. Du vil få et indblik i byens arkitektur samt Tangas hjertebarn, sisal-industrien. Der bliver hele tiden funderet over ideer til nye udstillinger, så museet er konstant i udvikling.

Amboni Caves

Kun 8 kilometer nord fra Tanga, finde du Østafrikas mest omfattende kalkstenshuler. Man sporer hulerne tilbage til den geologiske periode Jura, som ligger omkring 150 millioner år tilbage i tiden. Området med kalkstensgrotterne breder sig over 234 km2, hvor ti grotter har sin plads. Dog er det kun én af disse, som bruges til guidede ture.

I 1892 blev området med grotterne overtaget af virksomheden Amboni Limited, hvoraf navnet stammer. Virksomheden beskæftigede sig i sin tid med sisal plantager. Efter briternes overtag af Tanga i 1914, underrettede virksomheden selv de britiske magter om grotterne. Herefter blev kalkstenshulerne erklæret for fredet i 1922. Efter Tanganyikas uafhængighedserklæring, blev hulerne overgivet til The Department of Antiquities i 1963.

Det vides ikke med sikkerhed, hvad hulerne er blevet brugt til førhen, men det tyder på, at etniske grupper som Segeju, Sambaa, Bondei og Digo brugte hulerne til opbevaring af bønner. Disse stammer opholdte sig alle tæt på hulerne førhen.

Inde i hulerne kan man finde sten, der senere er blevet udformet som blandt andet en sofa, et skib, en krokodille og endda som et kort over Afrika. Selve frihedsgudinden udhugget i sten, har også hjem i grotterne.

Galanos hot springs

Få kilometer fra Amboni kalkstenshulerne, midt på en kokosnødde-plantage, finder du Galanos varmekilder. Disse er opkaldt efter den lokalt berømte sisal plantageejer, Christopher Galanos. Kildernes indhold af svovl, skaber blå og gule nuancer i vandet.

Det er muligt at tage en dukkert i vandet. Måske du vil opleve noget forunderligt. Blandt de lokale, siver nemlig historier om, at vandet skulle have en magisk helbredende effekt på gigt og hudsygdomme.

Tongoni ruiner

17 kilometer fra Tanga, ligger en lille fiskerby ved navn Tongoni. her findes flere ruiner af moskéer og gravpladser. Ruinerne stammer fra det 15. århundrede, hvor byen også var en velfungerende handelsplads. I dag er byen forholdsvis ødet.

Man mener at byen blev etableret af det persiske folk Shirazi, som grundlagde flere islamiske områder rundt om i det sydøstlige Afrika. Det første besøg i Tongoni, som man er bekendt med, blev aflagt af den portugisiske sømand Vasco da Gama i 1498. Han var mest af alt imponeret over områdets saftige appelsiner.

I dag er de kendte Tongoni ruiner under beskyttelse af The Department of Antiquities. Det er nu muligt for turisterne at besøge ruinerne. En lokal guide ved navn Mr. Job Tengamaso vil med glæde vise dig rundt blandt de velholdte ruiner. Har du spørgsmål om området, er han den helt rette at spørge.

Toten Island

Lige ud for Tanga havn, ligger øen Toten. Her vil du finde ruiner af to moskeer, samt en kirkegård. Som henvisning til de mange gravpladser, har øen fået sit navn, baseret på det tyske ord for “døde lig”. Frem til 1854 boede der fortsat mennesker på Toten, men nu er samtlige indbyggere flyttet til fastlandet i Tanga.


Tangas historie

Slaver og elfenben

Byen Tanga blev grundlagt i 1500-tallet som en portugisisk handelsstation, særligt for salg af slaver. Portugal havde magten over byen i mere end 200 år, men i starten af 1700 tallet genvandt den daværende sultan af Zanzibar kontrollen over byen. Der blev dog ikke ændret på byens status, som et vigtigt arabisk område for slave- og elfenbens-handel.

I 1873 afskaffer europæiske magter slavehandelen. Senere begynder de europæiske stormagters kamp om Østafrika, og i 1891 køber tyskerne Tanga af sultanen. Byen var herefter i voldsom ekspansion, hvorfor den fungerede som centrum for tysk kolonial administration.

Slaget ved Tanga

Da første verdenskrig brød ud i 1914, var Tanga den by i Tanzania, som først blev invaderet af briterne. Dette skyldes først og fremmest, at byen er Tanzanias nordligste havneby med placering ud til det Indiske Ocean. I november 1914, kæmpede tyskerne og briterne en lang og voldsom kamp om byen. I dag kendes denne historiske begivenhed som “Slaget ved Tanga”. Halvandet år efter, var Tanga under britisk magt.

Overrendt knudepunkt

Byen har grundet sin funktion som handelsområde, altid oplevet en voldsom menneskelig trafik. Derfor indsatte man omkring år 1890 en sporvogns-bane i Tanzania. Den skulle lette landets interne transport. Dette var ikke nok, for allerede i år 1896 begyndte man konstruering af den velkendte Usambara togbane. Den dag i dag er Tanga fortsat en by i udvikling, men slavehandlen er dog byttet ud med handel af kaffe, te, bomuld og sisal.